Home » Știință » O aliniere rară de cinci planete are loc în dimineața zilei de 17 iunie. Iată cum poți vedea toți cei 5 aștri!

O aliniere rară de cinci planete are loc în dimineața zilei de 17 iunie. Iată cum poți vedea toți cei 5 aștri!

O aliniere rară de cinci planete are loc în dimineața zilei de 17 iunie. Iată cum poți vedea toți cei 5 aștri!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.06.2023

O aliniere rară de cinci planete are loc în acest weekend. Vom avea nevoie de un cer senin, multă răbdare, o vedere clară asupra orizontului estic, dar și un binoclu sau un telescop dacă dorim să vedem toate cele cinci planete.

În dimineața zilei de 17 iunie, cu aproximativ o oră înainte de răsărit, uitați-vă înspre est. Acolo, veți vedea un obiect luminos în apropiere de orizont, fiind vorba despre Jupiter. Va fi cea mai luminoasă dintre cele cinci planete și cea mai ușor de observat.

După aceea, uitați-vă ușor în sus și spre dreapta. Acolo, ar trebui să vedeți planeta Saturn deasupra orizontului de sud-est. Va părea mai mică și mai puțin strălucitoare decât Jupiter, dar ar trebui să fie vizibilă cu ochiul liber, arată StarWalk.

Cum puteți vedea o aliniere rară de cinci planete?

După aceea, ar trebui să puteți vedea planeta Mercur. Va fi undeva jos și la stânga de Jupiter, chiar deasupra orizontului, între est și sud-est. Ei bine, de aici încolo observarea va fi mai dificilă.

Ultimele două planete, Neptun și Uranus, nu sunt doar cele mai îndepărtate de Pământ dar și cele mai puțin luminoase de pe cerul nopții. Dacă nu veți avea un cer incredibil de senin și neatins de poluarea luminoasă, atunci veți avea probabil nevoie de un binoclu sau un telescop pentru a le vedea.

Ce este de fapt o aliniere planetară?

Neptun va fi undeva la mijloc în Jupiter și Saturn, iar Uranus între Jupiter și Mercur. Așadar, planetele vor „mărșălui” pe cer, de la cel mai jos la cel mai înalt punct, în următoarea ordine: Mercur, Uranus, Jupiter, Neptun și Saturn.

O aliniere planetară are loc atunci când mai multe planete apar pe cerul Pământului de aceeași parte a Soarelui în același timp, potrivit ScienceAlert.

Evenimentul nu presupune cu adevărat alinierea planetelor în vreun fel de paradă spațială în Sistemul Solar. Mai degrabă, alinierea este un fenomen vizual ce poate fi observat de pe cerul planetei noastre.

Următoarea aliniere de cinci planete va avea loc abia în 2040!

Chiar și așa, alinierea de planete este un eveniment frumos și rar. Următoarea aliniere de cinci planete va avea loc abia în 8 septembrie 2040!

Pentru unii oameni, în funcție de regiune, alinierea planetară va fi vizibilă înainte și după 17 iunie, dar ziua de 17 iunie este cea mai bună oportunitate de a vedea planetele pentru că atunci vor străluci cel mai mult.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sonda Mars Express sărbătorește 20 de ani printr-o fotografie fără precedent cu planeta Marte

Telescopul Kepler de la NASA a descoperit noi planete chiar și în ultimele sale zile de „viață”

„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice

Un ciclon polar a fost observat pentru prima dată pe Uranus

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase