Home » Știință » Următoarea generație de panouri solare începe producția în China

Următoarea generație de panouri solare începe producția în China

Publicat: 22.06.2023

Următoarea generație de panouri solare perovskite este cu 50% mai ieftină și cu 50% mai eficientă decât celulele tradiționale de siliciu.

Un start-up din China urmează să înceapă producția de panouri solare ultra-eficiente fabricate din așa-numitul „material miraculos”, perovskitul.

Următoarea generație de panouri solare va fi fabricată la jumătate din prețul celulelor tradiționale de siliciu, cu o eficiență cu 50% mai mare, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Nanjing, care au realizat progresul în proiectare care a făcut posibilă producția de masă.

„Materiile prime pentru fabricarea celulelor perovskite sunt ieftine și abundente, ceea ce face ca costurile de producție ale acestor celule să fie doar 1/20 din cele ale celulelor solare tradiționale”, a declarat profesorul Tan Hairen, de la Universitatea Nanjing.

„În plus, sunt mai ușor de produs și pot fi realizate într-o singură fabrică. Chiar și cu alte articole adăugate, costul total de producție este doar jumătate din cel al celulelor tradiționale de siliciu”, a continuat el.

Următoarea generație de panouri solare, produsă în această vară

Profesorul Tan a creat un start-up numit Renshine Solar pentru a continua comercializarea tehnologiei și a semnat deja un acord guvernamental pentru a construi o linie de producție în provincia Jiangsu în această vară.

Fabrica este de așteptat să atingă o capacitate de 150 de megawați până în septembrie, potrivit South China Morning Post, panourile solare perovskite fiind fabricate pentru a fi utilizate pe acoperișuri, pereți sau amplasate pe mașini electrice pentru a le îmbunătăți autonomia, scrie Independent.

Celulele solare perovskite (PSC) sunt capabile să rețină peste 90% din performanța lor inițială după 600 de ore de funcționare continuă, a remarcat echipa, făcându-le potrivite pentru uz comercial.

Cercetătorii au spus că celulele solare din cea mai nouă generație ar putea fi utilizate și în aplicații ce pleacă de la panouri integrate în clădiri și merg până la generarea de energie electrică în spațiu.

Nu doar chinezii au astfel de planuri ambițioase

„Prin costul lor de fabricație mai mic, procesabilitatea soluției la temperatură scăzută, producția roll-to-roll și reglabilitatea cu bandgap larg, PSC-urile au potențialul de a deveni cea mai bună alegere pentru celulele solare tandem de înaltă eficiență”, au scris ei într-un studiu care detaliază noul design care va intra în producție. Lucrarea este publicată în Communications Materials.

„Având în vedere progresul rapid în performanța fotovoltaică, PSC-urile au fost considerate a fi candidații ideali pentru integrarea cu alte sisteme pentru a realiza noi tehnologii inovatoare”, mai scriu cercetătorii.

Publicarea noului studiu vine la doar o lună după ce o firmă sud-coreeană a anunțat că își propune să comercializeze celule solare tandem perovskite în urma unei investiții de 100 de milioane de dolari pentru a finanța o linie de producție pilot anul viitor.

Vă recomandăm să citiți și:

„Bătăi repetate” au fost auzite de echipele care caută submarinul dispărut în drum spre epava Titanicului

Acordul pentru refacerea habitatelor naturale, greu de stabilit în Uniunea Europeană

Europa a rămas în urma Statelor Unite. Ce s-a întâmplat?

Canada pariază pe imigranți și crește populația la 40 de milioane

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase