Home » D:News » Un material ieftin, folosit în tehnologia panourilor solare, este acum cu 250% mai eficient

Un material ieftin, folosit în tehnologia panourilor solare, este acum cu 250% mai eficient

Publicat: 03.03.2023

Mai puțin costisitoare și mai bune la absorbția formelor de lumină cu energie mai mare, materialele din Perovskit au potențialul de a înlocui siliciul în tehnologia panourilor solare. Oamenii de știință încearcă să afle cum să facă Perovskitul mai stabil și mai durabil. 

Într-un nou studiu, oamenii de știință au reușit să îmbunătățească semnificativ eficiența unui tip de material, cunoscut drept Perovskit cu halogenură de plumb. Prin combinarea Perovskitului cu o substanță din metal mai degrabă decât cu sticla, eficiența conversiei luminii a crescut cu 250%.

Cercetarea a fost publicată în Nature Photonics.

„Nimeni altcineva nu a mai ajuns la această observație. Dintr-o dată, putem pune o platformă metalică sub un perovskit, schimbând complet interacțiunea electronilor din interiorul Perovskitului. Astfel, folosim o metodă fizică pentru a proiecta această interacțiune”, a spus Chunlei Guo, profesor de optică la Universitatea Rochester din New York, SUA, conform Science Alert.

Materiale fudamentale pentru creșterea producției de energie solară

Deși mai sunt multe de făcut pentru ca această tehnologie să fie scoasă din laborator și transformată într-un panou solar, cercetarea este un alt indiciu că aceste structuri cristaline perovskite ar putea fi în curând materialele de bază pentru creșterea producției de energie solară.

Panourile solare funcționează prin utilizarea fotonilor de lumină solară, care stimulează electronii să părăsească locul de lângă un atom, așa încât să producă un curent electric. Cu toate acestea, atunci când electronii și golurile pe care le-au lăsat în urmă se recombină, energia care ar putea fi folosită ca electricitate se pierde sub formă de căldură. Prin adăugarea unui substrat metalic, cercetătorii au descoperit că pot reduce această recombinare și pot crește eficiența.

Substratul metalic acționează ca o imagine în oglindă, răsturnând aranjamentele de electroni și găuri generate de fotoni. Printr-o „mulțime de elemente fizice surprinzătoare”, eficiența este sporită.

„O bucată de metal poate face la fel de multă muncă ca și ingineria chimică complexă, într-un laborator umed”, a spus Guo.

O combinație de Perovskit și siliciu, eficientă în panourile solare

În timp ce eficiența perovskitelor continuă să se îmbunătățească, longevitatea acestor materiale este principalul obstacol în calea adoptării lor pe scară largă. Cea mai bună cale de urmat ar putea fi utilizarea lor în tandem cu siliciul în interiorul panourilor solare.

Cercetătorii din spatele studiului cred că mai sunt multe îmbunătățiri în ceea ce privește modul în care metalele pot fi combinate cu perovskitele folosind această metodă prin care s-ar obține un control mai bun asupra panourilor solare și a modului în care acestea convertesc lumina în electricitate.

Vă mai recomandăm și: 

Pășunatul oilor sub panouri solare poate crește cantitatea și calitatea lânii

Elveția instalează 5.000 de panouri solare pe Barajul Lacului Muttsee

Un nou sistem de răcire fără energie electrică

A fost descoperit „materialul minune” care transformă căldura în electricitate

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase