Home » Știință » Calea Lactee ar conține mii de stele dintr-o altă galaxie

Calea Lactee ar conține mii de stele dintr-o altă galaxie

Calea Lactee ar conține mii de stele dintr-o altă galaxie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.06.2023

Calea Lactee ar putea conține mii de stele care au fost expulzate din Andromeda, vecina noastră galactică cea mai apropiată. Stelele astfel expulzate ar fi putut aduce cu ele planete, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania.

Unele stele din Calea Lactee se deplasează atât de repede, încât pot scăpa de atracția gravitațională a galaxiei noastre, ceea ce ridică întrebarea dacă stele la fel de rapide ar putea exista și în alte galaxii și dacă ar putea părăsi aceste galaxii.

Acum, Lukas Gülzow de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania și colegii săi au calculat că galaxia în care ne aflăm, Calea Lactee, ar putea găzdui între 12 și aproape 4.000 de stele originare din galaxia Andromeda, care se află la aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină de Pământ, conform New Scientist.

Peste 3.900 de stele s-ar putea afla în vecinătatea noastră cosmică

Gülzow și echipa sa s-au concentrat asupra stelelor care au făcut parte cândva dintr-o pereche care s-a apropiat prea mult de o gaură neagră supermasivă – una dintre stele este absorbită, în timp ce alta este proiectată cu mare viteză. Ei au simulat 18 milioane de stele produse în acest fel, din gaura neagră din centrul Andromedei, și apoi au urmărit traiectoriile în funcție de atracția gravitațională a celor două galaxii pentru a vedea câte ar putea ajunge în Calea Lactee.

„Doar un număr mic, în jur de 0,08% dintre acestea pot ajunge în Calea Lactee, și chiar mai puține ar fi măsurabile”, a spus Gülzow.

Presupunând că Andromeda produce la fel de multe stele de mare viteză ca și Calea Lactee, echipa a descoperit că între 12 și 3.909 stele ar putea să se afle astăzi în vecinătatea noastră cosmică. În cazul în care numărul se situează în intervalul superior al calculelor cercetătorilor, atunci ar putea fi suficiente stele pentru ca nava spațială Gaia, care urmărește locația a aproximativ 1% dintre stelele din Calea Lactee, să le găsească. Aceste stele ar avea o direcție și o viteză care ar indica exact direcția și viteza de îndepărtare de Andromeda, a precizat Gülzow.

Calea Lactee ar găzdui stele cu hipervelocitate

Astfel de stele ar putea, de asemenea, să își aducă planetele cu ele, presupunând că lumile supraviețuiesc exploziei unei găuri negre. Dar, având în vedere lipsa de material planetar între galaxii și viteza cu care stelele ar călători, este puțin probabil ca acestea să dezvolte noi planete în timpul migrației, a spus acesta.

„Este o idee foarte interesantă și este foarte probabil ca în Calea Lactee să existe într-adevăr stele cu hipervelocitate, ajunse din Andromeda și din alte galaxii”, a declarat Kareem-El Badry de la Universitatea Harvard.

Vă mai recomandăm și: 

Telescopul Webb a surprins structura stelară a uneia dintre cele mai vechi galaxii din Univers

Astronomii au observat un „curent rece” de gaz în afara unei galaxii

Ce s-a întâmplat cu stelele dispărute din inima Căii Lactee?

De ce nu s-a prăbușit Big Bangul într-o gaură neagră uriașă?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase