Home » Știință » Test de cultură generală. Cum apare praful și cum ajunge peste tot?

Test de cultură generală. Cum apare praful și cum ajunge peste tot?

Test de cultură generală. Cum apare praful și cum ajunge peste tot?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.07.2023

Praful este mai mult decât fragmente de pământ și nisip din exterior. De fapt, orice materie solidă ce este spartă în bucăți suficient de mici pentru a fi suflată în jur devine praf.

În exterior, sursele comune de praf sunt murdăria, nisipul, polenul și poluarea.

La interior, sursele comune de praf includ pielea moartă și celulele de păr de la oameni, carcasele și deșeurile unor creaturi microscopice, cum ar fi acarienii, precum și bucățile uzate de haine și mobilier.

Praful este inevitabil, deoarece toate solidele se uzează lent. Cu toate acestea, praful din interior poate fi redus la minimum printr-o varietate de tehnici.

Ce este praful de fapt?

Înlocuiți mocheta cu pardoseli din lemn masiv sau gresie pentru a facilita îndepărtarea prafului. De asemenea, puteți spăla frecvent locurile în care se acumulează pielea moartă, cum ar fi cearșafurile de pat, păturile, pernele și canapelele.

Dacă este necesar, plasați pernele și saltelele în huse cu fermoar ce rețin praful.

În același timp, puteți șterge praful de pe mobilă, rame și corpuri de iluminat folosind prosoape de hârtie umede. Folosirea prosoapelor de hârtie uscate, a prosoapelor de pânză reutilizabile nu elimină praful, ci doar îl redistribuie în alte locuri.

Este important și să curățați podelele fie prin spălare cu mopul, fie prin aspirare cu un aspirator care are un filtru de praf. Măturatul tinde doar să amestece praful în jur, fără a scăpa de el.

Praful este inevitabil

Folosiți un filtru de aer electric de înaltă calitate care reține praful și curățați sau înlocuiți periodic filtrul de aer din sistemul de aerisire.

Depozitați hainele și animalele de pluș în coșuri de plastic sigilate, astfel încât praful pe care îl generează să rămână prins. Puteți folosi și un aparat dezumidificator pentru a reduce umiditatea ambientală. O mare parte din praful din interior este alcătuit din deșeuri de acarieni, care au nevoie de umiditate pentru a supraviețui și a se reproduce.

De asemena, favorizează reducerea prafului folosirea de covorașe la ușă. Înlocuiți jaluzelele venețiene, care adună ușor praful și sunt greu de curățat, cu jaluzele cu role, care pot fi șterse ușor atunci când sunt desfășurate, sau cu perdele din pânză, care pot fi spălate în mașina de spălat, scrie dr. Christopher S. Baird.

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce este solid miezul interior al Pământului deși este mai fierbinte decât suprafața Soarelui?

Un ocean masiv găsit sub scoarța Pământului conține mai multă apă decât oceanele de la suprafață

„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice

Roverul Curiosity al NASA a descoperit o rocă în formă de carte pe suprafața lui Marte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase