Home » Știință » Roverul Curiosity al NASA a descoperit o rocă în formă de carte pe suprafața lui Marte

Roverul Curiosity al NASA a descoperit o rocă în formă de carte pe suprafața lui Marte

Roverul Curiosity al NASA a descoperit o rocă în formă de carte pe suprafața lui Marte
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Publicat: 16.05.2023

Roverul Curiosity al NASA a dat peste o rocă în formă de carte pe suprafața planetei Marte. Curiosity a descoperit roca, care seamănă în mod ciudat cu o copertă cartonată, în data de 15 aprilie.

Descoperirea demonstrează că, deși misiunea Curiosity a funcționat timp de peste 3.800 de zile marțiene, mai are încă multe caracteristici surprinzătoare de găsit pe suprafața marțiană.

NASA a transmis că formațiunea neobișnuită de rocă a fost probabil cauzată de apa curgătoare de pe Marte care s-a infiltrat prin fisuri cu miliarde de ani în urmă.

Acea apă a transportat probabil minerale mai dure și le-a împrăștiat pe toată suprafața Planetei Roșii.

O rocă în formă de carte, numită „Terra Firme”

„După epoci în care au fost spulberate de vânt, rocile mai moi sunt îndepărtate și materialele mai dure sunt tot ceea ce a rămas”, a explicat NASA.

Oamenii de știință ai agenției spațiale americane au poreclit roca în formă de carte „Terra Firme”, ceea ce ar însemna „Pământ Uscat” sau „Pământ Solid”. Porecla face aluzie la o expresie folosită de marinari la descoperirea unor noi continente, dar se referă și la mineralele dure pe care Curiosity le-a descoperit pe Marte.

Potrivit măsurătorilor efectuate de Curiosity, roca are un diametru de aproximativ 2,5 centimetri, ceea ce înseamnă că este puțin mai mică decât o carte reală.

Roverul a surprins imaginea cu „Terra Firme” cu ajutorul instrumentului Mars Hand Lens Imager (MAHLI) de la capătul brațului său robotic.

„Citirea” formațiunilor stâncoase de pe Marte

Roverul Curiosity explorează Craterul Gale de pe Marte din august 2012. Acesta a făcut mai multe descoperiri de referință, inclusiv detectarea apei lichide persistente pe planeta Marte din trecut, potrivit Interesting Engineering.

În 2022, Curiosity a descoperit pe Marte dovezi ale unui ingredient-cheie pentru viață. Cercetătorii au analizat datele colectate de Curiosity și au calculat pentru prima oară cantitatea totală de carbon organic din rocile marțiene.

Rezultatele lor au arătat că există o abundență a ingredientului-cheie pentru viață pe Planeta Roșie.

Misiunea succesoare a lui Curiosity, Perseverance, lasă pe Marte tuburi cu mostre pe care misiunile viitoare le vor prelua și le vor transporta pe Pământ. Totul face parte din planurile ambițioase ale NASA de a descoperi dacă este posibil să fi existat existat viață microbiană străveche pe Marte.

Vă mai recomandăm și: 

Imaginile obținute de roverul Perseverance ar putea arăta amprenta unui râu marțian

Bacteriile din adâncurile oceanului dezvăluie cum s-a răspândit viața antică

O centură uriașă de asteroizi a fost descoperită în jurul unei stele din apropiere

China refuză să spună dacă roverul Zhurong trimis pe Marte a murit sau nu

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase