Home » Știință » Inteligența Artificială poate trata tumorile cerebrale mai rapid și mai eficient

Inteligența Artificială poate trata tumorile cerebrale mai rapid și mai eficient

Inteligența Artificială poate trata tumorile cerebrale mai rapid și mai eficient
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.07.2023

Un nou instrument bazat pe Inteligența Artificială ar putea ajuta neurochirurgii să trateze cu precizie și rapiditate tumorile cerebrale, în contextul în care medicii încearcă de zeci de ani să înțeleagă glioamele (termenul general pentru tumorile cerebrale), potrivit unui studiu realizat recent.

Un tip agresiv de gliom a fost responsabil pentru moartea lui Beau Biden, fiul președintelui american Joe Biden, și a senatorului John McCain.

„Diferitele tipuri de glioame solicită diferite tipuri de intervenții chirurgicale. Acest proces nu este imun la greșeli. Oamenii sunt supuși unui nivel ridicat de stres, iar calitatea tăieturii nu este, uneori, grozavă. Așa că, ocazional, avem de-a face cu diagnostice eronate”, a explicat dr. Kun Hsing Yu, profesor la Harvard Medical School.

Robotul nu simte stresul în sala de operații

Pentru a  înlătura o astfel de tumoră cerebrală fără a afecta și țesutul sănătos din jurul acesteia, neurochirurgii au nevoie de un bagaj mare de informații, pe care de cele mai multe ori nu îl pot obține decât atunci când pacientul este deja pe masa de operații, potrivit The Guardian.

Echipa de la Harvard Medical School cred că au identificat o soluție. Dr. Yu și echipa au descoperit că roboții care au autonomie în privința învățării pot ajuta la analizarea unei tumori cu mai multă rapiditate și cu mai multă precizie decât un om. Tehnologia ar reduce și timpul în care un pacient se află în sala de operații.

Inteligența Artificială ține pacientul mai puțin timp în sala de operații

Dr. Dan Cahill, neurochirurg la spitalul din Massachusetts, a spus că acuratețea mașinăriilor capabile să învețe singure este „impresionantă și, cu siguranță, mult mai bună decât tehnicile tradiționale de analizare a învelișului unei tumori”.

Roboții ar putea ajuta medicii să utilizeze mai eficient și alte metode inovative de tratare a cancerului cerebral. Una dintre aceste metode este folosită împotriva glioamelor agresive, care presupune inserarea direct în creier a substanțelor care distrug tumoarea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Google lansează chatbotul Bard bazat pe Inteligența Artificială şi în România

Arheologii au folosit Inteligența Artificială pentru a traduce tăblițe cuneiforme vechi de 5.000 de ani

Un medicament descoperit și creat de Inteligența Artificială, testat în premieră pe oameni

Microsoft a publicat lista cu aptitudini pentru angajații care nu vor să fie înlocuiți de Inteligența Artificială

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase