Home » Știință » Un pește prins în zona centralei nucleare Fukushima avea radioactivitate de 180 de ori peste limita de siguranță 

Un pește prins în zona centralei nucleare Fukushima avea radioactivitate de 180 de ori peste limita de siguranță 

Un pește prins în zona centralei nucleare Fukushima avea radioactivitate de 180 de ori peste limita de siguranță 
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.08.2023

Un pește prins în apele reziduale ale centralei nucleare de la Fukushima Daiichi, cu un nivel de cesiu radioactiv de 180 de ori peste limita de siguranță din Japonia, a stârnit și mai multă îngrijorare în rândul populației.

Peștele a fost capturat în luna mai și avea 18.000 de bq (bequerel, unitatea de măsură a radioactivității) per kilogram de cesiu 137, în condițiile în care limita maximă este de 100 bq per kilogram.

Cazul a stârnit revoltă, mai ales în contextul planului Japoniei de a elibera în ocean 1,3 milioane tone de apă tratată din centrala Fukushima. Oamenii din regiune sunt îngrijorați, în ciuda faptului că organismul de control al Organizației Națiunilor Unite a aprobat deja demersul companiei.

Japonia vrea să elibereze apa adunată în jurul centralei nucleare

Drept răspuns, Hong Kong a amenințat că va opri orice import de alimente din 10 prefecturi japoneze dacă apa va fi eliberată, așa cum se intenționează, notează The Guardian.

De altfel, China a început recent să testeze fructele de mare importate din Japonia, ceea ce a făcut ca marii comercianți să renunțe la a mai prelua marfă din Japonia.

Atunci când oficialii care administrează centrală (Tokyo Electric Power Company – TEPCO) au fost întrebați dacă există îngrijorări cu privire la impactul eliberării apelor centralei, au spus „că impactul asupra publicului și asupra mediului va fi minuscul”.

Apa de ploaie acumulată în jurul reactoarelor unu, doi și trei, cele care s-au topit în urma dezastrului nuclear din 11 martie 2011, ajunge în digul din interior, unde peștele a fost capturat.

Peștele, prins în zona unde s-a produs accidentul nuclear în 2011

„Din momentul când apa contaminată a ajuns în portul de la Fukushima Daiichi, TEPCO a înlăturat periodic peștii din interior, încă din anul 2012, folosind plase de pescuit care previn, de asemenea, ca peștii să iasă din port.

Cu toate acestea, când un pește cu o concentrație de radioactivitate peste limite a fost prins pe coasta Soma (la 50 de kilometri distanță de centrală), în ianuarie 2022, am început să testăm din nou în această zonă, demers corelat cu instalarea a și mai multe plase, pentru a preveni ca peștii să părăsească portul”, a spus Tepco, într-o declarație.

În luna august, TEPCO va începe să elibereze peste 1.3 milioane de tone de apă tratată de la centrala Fukushima, un proces care va dura zece ani până la finalizate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi imagini din interiorul centralei Fukushima au stârnit îngrijorare

ONU a dat undă verde pentru deversarea apei radioactive de la Fukushima în ocean

Un expert susține că deversarea apei radioactive de la Fukushima în ocean este cea mai bună soluție

Iată de ce poți locui în Hiroshima și Nagasaki, dar nu și la Cernobîl

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase