Home » Știință » Telescopul Webb dezvăluie culorile celei mai îndepărtate stele care a fost detectată vreodată

Telescopul Webb dezvăluie culorile celei mai îndepărtate stele care a fost detectată vreodată

Telescopul Webb dezvăluie culorile celei mai îndepărtate stele care a fost detectată vreodată
Credit: NASA, ESA, CSA, D. Coe (STScI/AURA pentru ESA; Johns Hopkins University), B. Welch (NASA's Goddard Spaceflight Center; University of Maryland, College Park), Z. Levay.
Publicat: 11.08.2023

Telescopul spațial James Webb al NASA a continuat observațiile Telescopului spațial Hubble asupra celei mai îndepărtate stele detectate vreodată în Universul foarte îndepărtat, în primul miliard de ani de la Big Bang.

Instrumentul NIRCam (Near-Infrared Camera) al lui Webb dezvăluie că steaua este o stea masivă de tip B, de peste două ori mai fierbinte decât Soarele și de aproximativ un milion de ori mai luminoasă.

Steaua, pe care echipa de cercetători a botezat-o Earendel, se află în galaxia Arcul Soarelui Răsare și este detectabilă doar datorită puterii combinate a tehnologiei umane și a naturii prin intermediul unui efect numit lentilă gravitațională.

Atât Hubble, cât și Webb au reușit să o detecteze pe Earendel datorită alinierii sale norocoase în spatele unei încrețituri în spațiu-timp create de masivul roi de galaxii WHL0137-08.

Amestecul de galaxii, situat între noi și Earendel, este atât de masiv încât deformează țesătura spațiului însuși, ceea ce produce un efect de mărire, permițând astronomilor să privească prin amsamblu ca printr-o lupă.

Steaua este de peste două ori mai fierbinte decât Soarele

În timp ce alte elemente din galaxie apar de mai multe ori din cauza lentilei gravitaționale, Earendel apare doar ca un singur punct de lumină chiar și în imaginile în infraroșu de înaltă rezoluție ale lui Webb. Pe baza acestui fapt, astronomii stabilesc că obiectul este mărit de cel puțin 4.000 de ori și, prin urmare, este extrem de mic – cea mai îndepărtată stea detectată vreodată, observată la 1 miliard de ani după Big Bang.

Precedentul deținător al recordului pentru cea mai îndepărtată stea a fost detectat de Hubble și observat la aproximativ 4 miliarde de ani după Big Bang. O altă echipă de cercetători care a folosit Webb a identificat recent o stea cu lentile gravitaționale pe care au poreclit-o Quyllur, o stea gigantică roșie observată la 3 miliarde de ani după Big Bang.

Stelele atât de masive precum Earendel au adesea companioni. Astronomii nu se așteptau ca Webb să descopere vreun companion al lui Earendel, deoarece acestea ar fi atât de apropiate și nu s-ar putea distinge pe cer.

Cu toate acestea, bazându-se doar pe culorile lui Earendel, astronomii cred că văd indicii ale unei stele însoțitoare mai reci și mai roșii.

Telescopul Webb continuă observațiile lui Hubble asupra stelei

Această lumină a fost întinsă de expansiunea Universului la lungimi de undă mai mari decât pot detecta instrumentele lui Hubble și, prin urmare, a putut fi detectată doar cu ajutorul lui Webb, scrie EurekAlert.

NIRCam a lui Webb arată și alte detalii notabile în Arcul Soarelui Răsare, care este cea mai mare mărire a galaxiei detectată până acum în primul miliard de ani al Universului. Caracteristicile includ atât regiuni tinere de formare a stelelor, cât și roiuri de stele mai vechi stabilite, cu un diametru de doar 10 ani lumină.

Regiunea care formează stelele pare alungită și se estimează că are o vechime mai mică de 5 milioane de ani. Punctele mai mici de o parte și de alta a lui Earendel sunt două imagini ale unui roi stelar mai vechi, mai bine stabilit, cu o vechime estimată la cel puțin 10 milioane de ani. Astronomii au stabilit că acest roi stelar este legat gravitațional și este posibil să persiste până în prezent. Aceasta ne arată cum ar fi putut arăta roiurile globulare din Calea noastră Lactee atunci când s-au format acum 13 miliarde de ani.

În prezent, astronomii analizează datele obținute în urma observațiilor instrumentului NIRSpec (spectrograf în infraroșu apropiat) al lui Webb asupra galaxiei și a lui Earendel, care vor oferi măsurători precise ale compoziției și distanței galaxiei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul James Webb a surprins imagini uimitoare cu Nebuloasa Inelului

Un semn de întrebare uriaș, observat de Telescopul Webb în spațiul îndepărtat

Secretele sateliților lui Jupiter, dezvăluite cu ajutorul Telescopului Webb

Rămășițele unei coliziuni galactice, surprinse de Telescopul Webb

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase