Home » Știință » Cercetătorii au descoperit o rețea de „super-autostrăzi” în Sistemul Solar

Cercetătorii au descoperit o rețea de „super-autostrăzi” în Sistemul Solar

Concept artistic. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.08.2023

Cercetătorii au descoperit o rută prin Sistemul Solar care ar permite călătoria mai rapidă a navelor spațiale. Acest traseu profită de „haosul” din cadrul numeroaselor varietăți topologice din spațiu. Oamenii de știință cred că această rețea de „super-autostrăzi cerești” ar putea ajuta oamenii să ajungă în cele mai îndepărtate colțuri ale galaxiei.

Omenirea s-ar putea deplasa prin Sistemul Solar mai rapid mulțumită unei „rețele de super-autostrăzi”. Cercetătorii cred că noile rute ar putea fi în cele din urmă folosite de navele spațiale pentru a ajunge la cele mai îndepărtate colțuri ale Sistemului Solar într-un timp relativ scurt.

Așa-zisa „autostradă cerească” ar permite deplasarea cometelor și asteroizilor de la Jupiter la Neptun în mai puțin de un deceniu. Prin comparație, obiectele spațiale au nevoie de sute de mii sau chiar milioane de ani pentru a traversa Sistemul Solar. În decurs de un secol de călătorie prin intermediul noilor rute, oamenii de știință cred că ar putea fi parcurse 100 de unități astronomice. O unitate astronomică reprezintă distanța medie de la Pământ la Soare sau aproximativ 150 de milioane de kilometri.

Structuri formate de pe urma efectelor gravitaționale dintre Soare și planete

Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională de la Observatorul Astronomic din Belgrad, Serbia, Universitatea din Arizona și UC San Diego, SUA. Studiul echipei a propus o rută dinamică, de-a lungul unei serii de „arcade” în cadrul numeroaselor varietăți topologice din spațiu. Aceste structuri, formate de pe urma efectelor gravitaționale dintre Soare și planete, se întind de la centura de asteroizi până dincolo de Uranus.

Cele mai pronunțate dintre aceste varietăți topologice sunt legate de Jupiter prin forța sa gravitațională, arată un comunicat al UC San Diego, citat de BigThink. Structurile influențează cometele din jurul gigantului gazos precum și corpurile mai mici numite „centauri”, similare ca mărime asteroizilor dar cu o compoziție asemenea cometelor.

Cele mai interioare și mai exterioare colțuri ale Sistemului Solar

„Varietățile spațiale acționează precum granițe ale canalelor dinamice ce permit transportul rapid până la cele mai interioare și mai exterioare colțuri ale Sistemului Solar. În afara faptului că sunt un element important în navigația navelor spațiale, aceste varietăți topologice pot explica, de asemenea, natura aparent eratică a cometelor și moartea lor”, au scris oamenii de știință.

Cercetătorii au descoperit structurile după ce au analizat datele colectate despre milioanele de orbite din Sistemul Solar. Echipa și-a dat seama că aceste orbite erau cuprinse în varietăți spațiale cunoscute. Pentru a detecta prezența și structura varietăților spațiale, echipa a folosit indicatorul Lyapunov (FLI), utilizat pentru detectarea haosului.

Oamenii de știință au efectuat apoi simulări pentru a afla modul în care traiectoriile particulelor care se aproprie de diferite planete precum Jupiter, Uranus și Neptun ar fi afectate de posibile coliziuni.

Cum pot fi folosite aceste „arcade” pentru călătorii spațiale rapide?

Deși rezultatele sunt interesante, următorul pas va fi înțelegerea modului în care aceste „arcade” pot fi folosite de navele spațiale pentru călătorii mai rapide.

Nu este clar cum funcționează structurile similare din apropierea Pământului. De asemenea, nu este cert cum acestea ne influențează planeta și interacțiunea acesteia cu asteroizii și rocile spațiale sau alte obiecte făcute de om aflate pe orbită.

Studiul despre „Arcadele haosului din Sistemul Solar” a fost publicat în Science Advances.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mai multe obiecte interstelare au ajuns în Sistemul Solar, susțin cercetătorii

„O minge de foc de 100 de ori mai mare decât Sistemul Solar” este cea mai puternică explozie cosmică observată vreodată

Un studiu sugerează că viața ar putea exista pe cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar

Sistemul Solar ar putea fi mai „bătrân” cu peste un milion de ani decât se credea

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase