Home » Știință » „O minge de foc de 100 de ori mai mare decât Sistemul Solar” este cea mai puternică explozie cosmică observată vreodată

„O minge de foc de 100 de ori mai mare decât Sistemul Solar” este cea mai puternică explozie cosmică observată vreodată

Ilustrație artistică a unui eveniment de perturbare mareică (TDE). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.05.2023

Totul a început cu o scânteie nesemnificativă pe cerul nopții. Însă, observațiile mai detaliate au dezvăluit că astronomii au surprins cea mai mare explozie cosmică observată vreodată, un eveniment considerat a fi declanșat de un nor uriaș de gaz înghițit de o gaură neagră supermasivă.

Explozia, aflată la 8 miliarde de ani-lumină distanță, este de 10 ori mai luminoasă decât orice altă supernova cunoscută și durează deja de mai bine de trei ani, astfel că este cea mai energetică explozie documentată vreodată de omenire.

„A fost trecută cu vederea timp de un an, pe măsură ce a devenit tot mai luminoasă”, a spus dr. Philip Wiseman, astronom la Universitatea Southampton, Marea Britanie, care a coordonat observațiile.

„O minge de foc de 100 de ori mai mare decât Sistemul Solar”

„Am estimat că este o minge de foc de 100 de ori mai mare decât Sistemul Solar cu o luminozitate de aproximativ 2 trilioane de ori mai mare decât a Soarelui. În trei ani, evenimentul a produs de 100 de ori mai multă energie decât va produce Soarele în viața sa de 10 miliarde de ani”, a adăugat astronomul.

Oamenii de știință cred că explozia, cunoscută drept AT2021lwx, este rezultatul unui nor vast de gaz, posibil de o mie de ori mai mare decât Soarele, care se prăbușește fără scăpare într-o gaură neagră supermasivă.

Norul de gaz ar fi provenit de la „inelul prăfuit” care înconjoară de obicei găurile negre, deși nu este clar ce anume l-a deviat de pe orbita sa inițială.

Astronomii și-au dat seama că au surprins un eveniment incredibil de rar

AT2021lwx nu este, însă, cel mai luminos fenomen observat vreodată. O explozie de raze gamma numită GRB 221009A a fost identificată în 2022, însă acel eveniment a durat doar câteva minute. Prin comparație, noul eveniment este încă în derulare, ceea ce înseamnă că energia eliberată va fi, în cele din urmă, mai mare.

Explozia a fost detectată inițial în 2020 de Zwicky Transient Facility din California, SUA, instituție care studiază cerul nopții în căutare de intensificări bruște de lumină care pot semnaliza evenimente cosmice cum ar fi supernove sau asteroizi și comete. Evenimentul nu a fost semnificativ la început, însă observațiile ulterioare au permis calcularea distanței, iar astronomii și-au dat seama că au surprins un eveniment incredibil de rar.

Un eveniment de perturbare mareică (tidal disruption event)

„Atunci când am comunicat cifrele echipei, toți au fost șocați. După ce am înțeles cât de luminos era, a trebuit să găsim o cale de a-l explica”, a spus Wiseman.

Studiul a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Fiind în afara calculelor pentru o supernovă, astronomii au luat în considerare un alt scenariu care produce explozii luminoase pe cerul nopții, un așa-zis eveniment de perturbare mareică (tidal disruption event sau TDE).

Ce ar fi putut perturba norul uriaș de gaz?

Însă, simulările au sugerat că o stea cu o masă de 15 ori mai mare decât a Soarelui ar fi fost necesară pentru a explica AT2021lwx. „O astfel de stea este foarte rară, așadar credem că un nor de gaz este mult mai probabil”, a explicat Wiseman, citat de The Guardian.

Găurile negre supermasive sunt de obicei înconjurate de un halou vast de gaz și praf, iar cercetătorii speculează că o parte din material ar fi fost perturbat, posibil de o coliziune de galaxii, iar apoi trimis spre interior. Pe măsură ce s-a îndreptat spre orizontul evenimentelor (marginea exterioare a găurii negre), materialul ar fi eliberat cantități vaste de căldură și lumină, iluminând o porțiune de inel și producând o căldură de 12.000 sau 13.000 de grade Celsius.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un obiect cosmic de 10 milioane de ori mai luminos decât Soarele sfidează legile fizicii

„Scary Barbie” este cea mai energetică explozie cosmică văzută vreodată

Două găuri negre au apărut de nicăieri chiar în „curtea cosmică” a Pământului

Astronomii ar fi găsit sursa semnalelor radio cosmice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase