Home » Știință » Sursa unor vibrații misterioase de pe Lună, în sfârșit confirmată de cercetători

Sursa unor vibrații misterioase de pe Lună, în sfârșit confirmată de cercetători

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.09.2023

Luna a fost activă din punct de vedere geologic în urmă cu între 3,7 și 2,5 miliarde de ani, pe suprafața sa având loc cutremure, erupții vulcanice și emisii de gaze.

Dovezi de la aceste evenimente demult apuse au rămas sub formă de vulcani, tuburi de lavă și alte elemente. Deși este inertă din punct de vedere geologic de miliarde de ani, Luna încă mai trece prin mici evenimente seismice din cauza forței gravitaționale a Pământului și a variațiilor de temperatură. Cele din urmă au loc frecvent.

Cu ajutorul misiunilor Apollo, oamenii de știință au măsurat activitatea folosind seismometrele instalate pe suprafața Lunii.

Cutremurele de pe Lună sunt asemenea „unui ceas deșteptător”

Într-un studiu recent de la NASA, o echipă de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) a reanalizat datele seismice cu un model de învățare automată.

Astfel, cercetătorii au aflat că seismele au loc cu o regularitate precisă pe Lună, evenimente ce coincid cu răsăritul și apusul Soarelui. Astfel, cutremurele de pe Lună sunt asemenea „unui ceas deșteptător selenar”, fapt ce ar putea fi de mare ajutor pentru viitoarele misiuni.

Cutremurele selenare au loc din cauza schimbărilor de temperatură din scoarța Lunii. Astfel, mediul fără aer de pe Lună înseamnă că toată căldura Soarelui nu este reținută, iar lumina solară nu duce la încălzirea suprafeței.

Astronauții misiunii Apollo 17 au instalat seismometre pe Lună

Drept rezultat, scoarța este încălzită până la 120 de grade Celsius pe timp de zi și ajunge până la un minim de minus 133 grade Celsius în timpul nopții. Asta face ca scoarța să se extindă și să se contracte cu repeziciune, fapt ce duce la evenimente seismice. În 1972, astronauții misiunii Apollo 17 au instalat seismometre pe Lună pentru a măsura această activitate.

Senzorii au colectat date timp de opt luni, din octombrie 1976 și până în mai 1977. Cercetătorii au revizitat acum acele informații cu ajutorul unui model de învățare automată.

Cercetătorii au reușit să afle sursa activității

Noua analiză arată că seismele termice au loc cu regularitate în fiecare după-amiază pe măsură ce Soarele coboară de pe cer și suprafața începe să se răcească. Totuși, analiza a arătat semnături seismice și dimineața. Cercetătorii au reușit să afle sursa activității și au descoperit că vibrațiile proveneau la câțiva metri distanță de seismometre, chiar de la sonda de aselenizare a misiunii Apollo 17.

În fiecare dimineață, pe măsură ce razele Soarelui luminează vehiculul, suprafața acestuia extinde, fapt ce declanșează vibrații în sol, iar acestea au fost detectate de rețeaua seismică.

„Este important să aflăm cât de multe putem”

Deși nu există tectonica plăcilor sau activitate vulcanică pe Lună, cercetătorii încă mai au multe de aflat despre structura interioară a Lunii, potrivit ScienceAlert.

„Este important să aflăm cât de multe putem din datele existente astfel încât să creăm experimente și misiuni care să răspundă la întrebări. Luna este singurul corp planetar în afară de Pământ care are mai mult de un seismometru instalat pe suprafață. Este singura șansă de a studia în profunzime un alt corp”, au spus oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un astronaut din programul Apollo a spus că extratereștrii au prevenit un război nuclear pe Pământ

Muzica stranie auzită de astronauții Apollo 10 pe fața nevăzută a Lunii

Un fost astronaut NASA a descoperit „o minciună enormă” atunci când a privit Pământul din spațiu

Chitaristul Brian May de la Queen a salvat de la eșec o misiune istorică de la NASA

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase