Home » Știință » Oamenii de știință au inventat vasul de toaletă de care nu se lipește nimic

Oamenii de știință au inventat vasul de toaletă de care nu se lipește nimic

Oamenii de știință au inventat vasul de toaletă de care nu se lipește nimic
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.09.2023

Vasele tradiționale de toaletă din porțelan și ceramică ar putea fi pe cale de dispariție, dacă un nou design printat 3D de către oamenii de știință de la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din China va prinde contur – avantajul-cheie fiind suprafața ultra-derapantă.

Oamenii de știință au dorit să creeze un vas de toaletă antiaderent, astfel că au folosit un amestec de plastic și granule de nisip hidrofob pentru materialul lor, fuzionat împreună cu ajutorul tehnicilor de imprimare 3D cu laser, într-un design care are aproximativ o zecime din dimensiunea unui vas de toaletă standard.

S-a demonstrat că toaleta rezistentă la abraziune, sau ARSFT, respinge excrementele sintetice, precum și alte substanțe testate de cercetători. Nimic nu a reușit să se agațe de suprafață și totul a alunecat direct în jos.

„ARSFT, așa cum a fost preparat, rămâne curat după ce a intrat în contact cu diverse lichide, cum ar fi laptele, iaurtul, mierea foarte lipicioasă și gelul de amidon amestecat cu terci, demonstrând o excelentă respingere a fluidelor complexe”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Vasele tradiționale de toaletă ar putea fi pe cale de dispariție

Această durabilitate este importantă: suprafețele antiaderente pentru toaletă au mai fost dezvoltate înainte, dar tind să se uzeze la spălarea repetată, astfel încât ceva care își păstrează caracterul alunecos este o opțiune mult mai bună pentru a înlocui materialele convenționale.

Sursa: YouTube

Abordarea de imprimare 3D le-a permis oamenilor de știință să introducă o anumită porozitate în suprafață și să adauge un ulei de silicon ca lubrifiant. Ambele inovații au contribuit la calitățile antiaderente ale micului bol.

Mai mult, lubrifiantul poate fi reaprovizionat pentru a menține bolul ultra-derapant în timp, scrie ScienceAlert.

Oamenii de știință sugerează că ar fi nevoie de mai puțină apă pentru spălare și pentru curățare.

Mai puțină apă pentru spălare și pentru curățare

Toaleta cu spălare există doar de câteva secole, dar în prezent folosim zilnic peste 141 de miliarde de litri de apă la nivel mondial pentru a trage apa la toaletă, ceea ce reprezintă aproape de șase ori consumul zilnic de apă din Africa.

În prezent, o mare parte a lumii se luptă pentru a avea acces la apă sigură și curată, o problemă care va fi exacerbată de schimbările climatice. Inovații precum cea din cazul de față promit să facă o diferență reală, dar conceptul trebuie acum să fie dezvoltat și extins.

Cercetarea a fost publicată în Advanced Engineering Materials.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cine a inventat toaleta?

Plantele carnivore în formă de „vas de toaletă” care pot înghiți cu ușurință un șoricel

Cea mai veche toaletă din Japonia a fost deteriorată de un șofer neatent

O toaletă antică dezvăluie paraziții periculoși care afectau cândva elita din Ierusalim

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase