Home » Știință » Test de cultură generală. Care este fusul orar folosit pe Lună?

Test de cultură generală. Care este fusul orar folosit pe Lună?

Publicat: 25.08.2023

A venit timpul să stabilim fusul orar folosit pe Lună, a spus Agenția Spațială Europeană (ESA) la începutul anului 2023, ca parte a unui impuls internațional de standardizare a operațiunilor selenare și pentru a depăși o provocare fundamentală a explorării spațiale, pe măsură ce mai multe națiuni și companii private se întrec pentru a planifica misiuni și chiar pentru a elabora planuri pentru colonii selenare permanente.

Cu zeci de misiuni selenare planificate pentru următorul deceniu, Agenția Spațială Europeană a spus că trebuie să existe un fus orar sincronizat pentru a facilita colaborarea și pentru a asigura o comunicare și navigare precisă.

Luna nu are propriul fus orar independent, fiecare misiune folosește ora universală coordonată a Pământului (UTC) și rămâne sincronizată cu echipa de pe Pământ. Metoda, care face ca diferite nave spațiale să nu fie sincronizate între ele, funcționează atunci când există doar câteva misiuni active, dar „nu este sustenabilă”, având în vedere creșterea așteptată a activității selenare, a spus ESA.

De ce este important fusul orar folosit pe Lună?

Sincronizarea precisă este vitală pentru navigație și comunicare și este cheia pentru ca navele spațiale să-și desfășoare operațiunile în mod eficient, a spus agenția. Inginerul de sisteme de navigație al ESA, Pietro Giordano, a spus că există o „importanță și urgență” de a stabili fusul orar folosit pe Lună la care să se raporteze toate sistemele și misiunile selenare.

Nu este clar ce formă ar putea lua un fus orar selenar standardizat, iar ESA a spus că trebuie să găsească răspunsuri la multe întrebări înainte de configurarea unui sistem. Printre întrebări se numără și dacă o singură organizație ar trebui să fie responsabilă pentru gestionarea orei selenare sau dacă aceasta ar trebui să fie setată independent pe Lună sau menținută în sincronizare cu Pământul. În viitor, este posibil să fie de dorit fusuri orare mai granulare pe Lună, legând timpul de poziția Soarelui, ca pe Pământ, menționează Forbes.

Timpul trece mai repede pe Lună

Ceasurile de pe Lună și timpul în sine merg mai repede decât omologii lor de pe Pământ. Cu toate acestea, definiția unei secunde este aceeași peste tot. Fenomenul aparent contraintuitiv este de fapt o predicție bine stabilită a teoriei generale a relativității, a lui Einstein, care subliniază capacitatea gravitației de a deforma timpul. Deoarece Pământul este mai greu decât Luna, are un câmp gravitațional mai puternic, iar timpul se mișcă mai lent.

ESA estimează că ceasurile de pe Lună adună aproximativ 56 de microsecunde (sau milionimi de secundă) în plus într-o perioadă de 24 de ore. Această rată va varia, de asemenea, în funcție de locația ceasului pe Lună, cele de pe orbită ticâind mai lent decât cele de la suprafață, de exemplu. Diferențele de timp adaugă straturi suplimentare de complexitate misiunilor selenare. Deși diferența poate părea mică, precizia este esențială pentru asigurarea unei munci sigure și eficiente, iar diferențele vor crește în timp.

Vă recomandăm să citiți și:

Telescopul Hubble a observat „un monstru galactic” în devenire

Soarele își va atinge maximul în 2025. Cât de posibilă este „Apocalipsa Internetului”?

Stația spațială în formă de fluture ar putea furniza energie electrică pentru viitoarele habitate selenare

Două planete care împart aceeași orbită, surprinse pentru prima dată

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase