Home » Știință » Prima fermă selenară arată că plantele pot crește pe Lună

Prima fermă selenară arată că plantele pot crește pe Lună

Prima fermă selenară arată că plantele pot crește pe Lună
Foto: CSNA/Siyu Zhang/Kevin M. Gill/Change'e 4/PCAM. CC BY 2.0
Publicat: 05.11.2023

Două lucrări noi arată nu doar că plantele pot crește pe Lună în condiții de gravitație scăzută, ci și că s-ar putea să le placă mai mult acolo, cel puțin pe baza singurei specii care a încolțit până acum.

Atunci când Chang’e 4 a aterizat pe Lună, în ianuarie 2019, a purtat o încărcătură care ar putea dicta viitorul explorării spațiului: semințe a patru specii de plante pe care a căutat să le crească pe suprafața selenară.

Germinarea unei singure semințe de bumbac a atras multă atenție la acea vreme, dar creșterea înseamnă mai mult decât încolțirea. Dacă plantele pot crește pe Lună, dar sunt mai puțin productive sau mai fragile decât cele de pe Pământ, acest lucru va fi o mare problemă.

Se pare că plantele pot crește pe Lună

A durat mai mult de patru ani, dar acum au fost lansate rezultate importante ale experimentului și acestea sugerează că, dintre toate obstacolele din calea stabilirii coloniilor pe Lună și Marte, creșterea hranei ar putea să nu fie unul dintre ele. Dar încă este foarte devreme.

Este important de menționat că Chang’e 4 nu a încercat să crească semințele în solul selenar. Alte experimente au arătat că este posibil, deși dificil. În schimb, testul a fost doar dacă gravitația scăzută și radiația ridicată a Lunii s-ar dovedi o problemă pentru plante.

Gravitația este cea mai importantă parte a acestei întrebări. La urma urmei, dacă radiația Soarelui, nefiltrată de o atmosferă, se dovedește că le dăunează plantelor, putem găsi întotdeauna modalități de a modifica acoperișurile cupolelor de pe alte planete. Însă modificarea forței care trage în jos frunzele și tulpinile ar fi o provocare mult mai mare, scrie IFL Science.

Ce arată primele rezultate ale studiilor?

Din fericire, însă, se pare că acest lucru nu va fi necesar. De fapt, gravitația scăzută poate ajuta la compensarea unora dintre celelalte dificultăți cu care se confruntă plantele dincolo de Pământ.

Primele rezultate care compară plantele de pe suprafața selenară cu cele de pe Pământ au fost publicate de o echipă de la Universitatea Chongqing în iunie, iar mai multe detalii sunt acum disponibile. În timp ce Chang’e 4 își făcea treaba pe Lună, autorii au plasat semințe într-o instalație cu sol identic menținut la aceeași temperatură, umiditate și presiune a aerului.

„Am descoperit că gravitația lunară de 1/6 g accelerează germinarea semințelor”, au anunțat cercetătorii într-una dintre lucrări.

Doar una dintre semințele de bumbac a încolțit pe Lună și nici una dintre celelalte plante, în contradicție cu rapoartele de la acea vreme. Pe Pământ au germinat unele plante de canola, împreună cu semințe de bumbac.

Plantele pot crește pe Lună, dar trebuie să facă față unor condiții dificile

Cea mai mare amenințare cu care s-a confruntat răsadul selenar a fost noaptea lungă, care a început la nouă zile pământești după aterizare. Temperaturile din interiorul compartimentului selenar au scăzut la -52°C, iar plantele de control terestre au fost răcite la aceeași temperatură. Căldura nu a revenit timp de aproximativ 18 zile pământești.

În mod uimitor, răsadul selenar încă era verde și drept atunci când lumina a revenit. Echivalentele pământești, totuși, erau moarte și de culoare galben-negru. Răsadul de pe Lună a supraviețuit celei de-a doua zile selenare, deși creșterea sa a stagnat, ceea ce cercetătorii atribuie faptului că compartimentul rămâne fără oxigen.

Cercetătorii bănuiesc că gravitația scăzută a declanșat o rezistență la îngheț pe care au dezvoltat-o unele plante polare, dar care a fost demult uitată de plantele de climă caldă precum bumbacul. Din păcate, totuși, răsadul de bumbac pare să fi murit în timpul celei de-a doua nopți selenare, iar după cinci astfel de zile, niciuna dintre celelalte semințe nu a germinat.

Autorii le atribuie eșecul celorlalte trei specii de plante de a încolți temperaturilor care le-au depășit zona de confort în primele cinci zile.

De ce anume au nevoie plantele pentru a crește?

Experimentele de pe Stația Spațială Internațională au demonstrat că plantele nu au nevoie de gravitație pentru a crește și pentru a da roade. Cu toate acestea, aceste plante au fost, în general, crescute în condiții optime din celelalte puncte de vedere. Faptul că bumbacul cu gravitație scăzută este capabil să învingă frigul este o revelație care s-ar putea dovedi foarte semnificativă.

Abilitatea de a cultiva va fi mai importantă pentru bazele marțiene decât pentru cele selenare. Aducerea hranei de pe Pământ pe Lună va fi costisitoare, dar nu la fel de prohibitivă ca pe Marte. Cu o gravitație de aproximativ două ori mai mare decât Luna, este de sperat că Marte va avea un efect similar asupra plantelor.

Primul studiu a fost publicat în Microgravity Science and Technology.

Cel de-al doilea studiu a fost publicat în Acta Astronautica.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Câți oameni poate suporta Pământul?

Noaptea în care trei stele au dispărut fără urmă de pe cer

Oasele unui „schelet cosmic”, observate în noi imagini de la NASA

Avionul NASA C-130 a efectuat primul zbor în Antarctica

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase