Home » Știință » Inteligența Artificială ar putea ajuta la prevenirea morții cardiace subite

Inteligența Artificială ar putea ajuta la prevenirea morții cardiace subite

Publicat: 08.11.2023

Prezicerea morții cardiace subite ar putea fi posibilă cu ajutorul Inteligenței Artificiale pentru a analiza informațiile medicale din dosarele electronice de sănătate, potrivit unei cercetări preliminare efectuate în Franța.

Cercetătorii au analizat dosarele electronice de sănătate de la 25.000 de persoane care au murit subit și de la 70.000 de persoane spitalizate pentru stop cardiac care nu au decedat în Paris, Franța, și Seattle, Washington, și au folosit Inteligența Artificială pentru a construi ecuații de sănătate personalizate care au identificat riscul fiecărei persoane de a muri din cauza unui stop cardiac subit.

În plus, cercetătorii au reușit să dezvolte un profil de risc personalizat al fiecăruia dintre indivizi, un instrument despre care au spus că ar putea fi folosit în viitor pentru a aborda riscurile individuale înainte ca o persoană să sufere un stop cardiac și ar putea duce la prevenirea deceselor.

Moartea cardiacă subită, o povară pentru sănătatea publică

„Moartea cardiacă subită, o povară pentru sănătatea publică, reprezintă între 10% și 20% din totalul deceselor. Prevederea acesteia este dificilă, iar abordările obișnuite nu reușesc să identifice persoanele cu risc ridicat, în special la nivel individual”, a declarat Xavier Jouven, doctor în medicină, autorul principal al studiului și profesor de cardiologie și epidemiologie la Centrul de cercetare cardiovasculară din Paris, Inserm U970-Universitatea din Paris.

„Am propus o nouă abordare care nu se limitează la factorii de risc cardiovascular obișnuiți, ci cuprinde toate informațiile medicale disponibile în dosarele electronice de sănătate.”

Cercetătorii au reușit să dezvolte un profil de risc personalizat

Datele, care reprezentau peste 1 milion de diagnostice spitalicești și 10 milioane de rețete de medicamente, au fost colectate din dosarele medicale cu până la zece ani înainte de fiecare deces.

Folosind Inteligența Artificială pentru a analiza datele, cercetătorii au construit aproape 25.000 de ecuații cu factori de sănătate personalizați, folosite pentru a identifica acele persoane care prezentau un risc foarte ridicat de moarte cardiacă subită.

Ecuațiile de risc personalizate au inclus detaliile medicale ale unei persoane, cum ar fi tratamentul pentru tensiune arterială ridicată și istoricul bolilor de inimă, precum și tulburările mentale și comportamentale, inclusiv abuzul de alcool.

Analiza a identificat acei factori care au cea mai mare probabilitate de a scădea sau de a crește riscul de moarte cardiacă subită la un anumit procent și interval de timp, de exemplu, 89% risc de moarte cardiacă subită în decurs de trei luni, scrie EurekAlert.

Analiza a identificat persoanele care aveau peste 90% risc de moarte subită

Analiza a reușit să identifice persoanele care aveau peste 90% din riscul de a muri subit, iar acestea reprezentau mai mult de un sfert din toate cazurile de moarte cardiacă subită.

„Lucrăm de aproape 30 de ani în domeniul predicției morții cardiace subite, însă nu ne așteptam să atingem un nivel atât de ridicat de precizie. Am descoperit, de asemenea, că factorii de risc personalizați sunt foarte diferiți între participanți și sunt adesea emiși din domenii medicale diferite (un amestec de date neurologice, psihiatrice, metabolice și cardiovasculare)”, a declarat Jouven, care este, de asemenea, fondatorul Centrului de expertiză în moarte subită din Paris.

„În timp ce medicii dispun de tratamente eficiente, cum ar fi corectarea factorilor de risc, medicamente specifice și defibrilatoare implantabile, utilizarea Inteligenței Artificiale este necesară pentru a detecta la un anumit subiect o succesiune de informații medicale înregistrate de-a lungul anilor care vor forma o traiectorie asociată cu un risc crescut de moarte subită cardiacă. Sperăm că, având o listă personalizată a factorilor de risc, pacienții vor putea colabora cu medicii lor pentru a reduce acești factori de risc și, în cele din urmă, pentru a diminua potențialul de moarte subită din cauze cardiace.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Rețelele mobile, mai eficiente cu Inteligența Artificială

Statele Unite au dezvăluit cea mai ambițioasă încercare de a controla Inteligența Artificială

Elon Musk crede că Inteligența Artificială poate duce la dispariția omenirii dacă e manipulată de „fanaticii de mediu”

Premieră mondială: Inteligența Artificială a descoperit o supernova fără intervenție umană

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase