Home » Știință » Ochii copiilor ar putea dezvălui dacă aceștia au autism

Ochii copiilor ar putea dezvălui dacă aceștia au autism

Publicat: 29.12.2023

Modelele de Inteligență Artificială cu învățare profundă ar putea fi folosite pentru a depista autismul și pentru a verifica gravitatea afecțiunii, potrivit unei noi cercetări. Inteligența artificială ar avea nevoie doar de o fotografie a retinei subiectului.

Studii anterioare au făcut legătura între modificările nervilor retinieni și structurile modificate ale creierului și, de aici, cu tulburarea de spectru autist ( TSA).

Dovezile sugerează că ochiul este într-adevăr o fereastră către creier, prin intermediul interconexiunii sistemului nervos central.

„Persoanele cu TSA prezintă modificări structurale ale retinei care reflectă potențial modificări ale creierului, inclusiv anomalii ale căilor vizuale prin conexiuni embrionare și anatomice”, scriu cercetătorii în noua lor lucrare.

„Nu se știe dacă algoritmii de învățare profundă pot ajuta la depistarea obiectivă a TSA și a severității simptomelor folosind fotografii ale retinei”.

Inteligența artificială ar avea nevoie doar de o fotografie a retinei

În acest studiu, o echipă de la Colegiul de Medicină al Universității Yonsei din Republica Coreea a vrut să vadă dacă inteligența artificială poate detecta TSA în modelele retiniene. În primul rând, modelul a fost antrenat pe imagini în care tehnologia a fost informată dacă subiectul avea sau nu autism.

Apoi, a fost rugată să analizeze retinele a 958 de copii și adolescenți, dintre care jumătate fuseseră diagnosticați cu autism. A reușit un scor perfect în identificarea celor care aveau autism și a celor care nu aveau.

Inteligența artificială nu a fost la fel de bună la prezicerea severității simptomelor din fotografiile de retină – a fost precisă doar între 48 și 66% din timp. Cu toate acestea, există mult potențial aici pentru a ajuta copiii să obțină o evaluare utilă la o vârstă timpurie, cu o așteptare mai scurtă.

În acest caz, cercetătorii au limitat datele de instruire la copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, dar ei cred că ar putea funcționa și la copii mai mici – acesta este un aspect pe care studiile viitoare ar putea să îl analizeze, scrie ScienceAlert.

Se crede că aproximativ una din 36 de persoane este autistă

„Această întrebare rămâne neexplorată, deoarece cel mai tânăr grup de vârstă din eșantionul nostru a fost de patru ani”, scriu cercetătorii. „Alterările retinei la persoanele cu TSA se pot manifesta chiar înainte de maturizarea retinei”.

Într-un studiu publicat anul trecut, cercetătorii au reușit să facă legătura între răspunsul retinei la lumină și cazurile de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție ( ADHD) și TSA, un alt exemplu al modului în care ochii pot acționa ca un fel de oglindă a activității cerebrale a unui individ.

Se crede că aproximativ una din 36 de persoane este autistă, pe baza prevalenței în rândul copiilor de opt ani – iar conștientizarea acestui diagnostic cât mai devreme posibil poate face o diferență uriașă în ceea ce privește înțelegerea de către tineri a propriei persoane și a modului în care se descurcă în lume.

„Constatările acestui studiu sugerează că fotografiile retinei pot servi drept un candidat viabil pentru o metodă obiectivă de depistare a autismului și, eventual, a severității simptomelor”, scriu cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în JAMA Network Open.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un studiu a găsit legătura genetică dintre autism și sinestezie

Legătura dintre autism și microbiomul intestinal, mai clară ca niciodată

Medicamentele anti-diareice pot ajuta la tratarea simptomelor de bază ale autismului

Diferențe cerebrale legate de autism pot fi detectate în uter

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase