Trucul simplu care reduce „pofta” de fumat în doar 10 minute

09 01. 2024, 12:00

Iată o veste bună pentru cei care și-au propus ca în noul an să facă mai multe exerciții fizice, dar și să renunțe la fumat: cercetătorii au descoperit că o plimbare energică de 10 minute ar putea fi cheia pentru a reduce pofta de fumat și simptomele de sevraj, precum și pentru îmbunătățirea stării de spirit.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, fumatul este principala cauză a deceselor evitabile, tutunul provocând mai mult de 7 milioane de decese la nivel mondial în fiecare an.

Deși aceasta este o statistică îngrijorătoare, renunțarea la o substanță care provoacă dependență nu este deloc ușoară. Cu pofte puternice și simptome de sevraj precum somn slab, dificultăți de concentrare și iritabilitate, în fiecare an, mai puțin de unul din zece fumători adulți reușește să renunțe cu succes, scrie IFL Science.

Exercițiile fizice reduc pofta de fumat

Așadar, cercetătorii de la Universitatea Innsbruck (Austria) au căutat modalități de a reduce părțile neplăcute ale renunțării la fumat, concentrându-se asupra impactului potențial al exercițiilor efectuate atât în interior, cât și în aer liber.

„Există mai multe cercetări despre efectul ședințelor de exerciții în interior asupra fumătorilor temporar abstinenți, dar a noastră este prima care include activitatea în aer liber”, a declarat Stefanie Schöttl, autoare a studiului.

Echipa a distribuit aleatoriu 16 fumători în trei grupuri și le-a cerut să nu fumeze în timpul nopții. Apoi, participanții fie au făcut o plimbare rapidă de 10 minute în aer liber, fie una pe o bandă de alergare în interior, fie au rămas așezați timp de 10 minute. Aceștia au trebuit să raporteze pofta de fumat, simptomele de sevraj și starea de spirit înainte, în timpul și după aceste intervenții, precum și când au fumat următoarea țigară.

Comparativ cu cei care au rămas așezați, cercetătorii au descoperit că scurtele sesiuni de exerciții atât în interior, cât și în aer liber au redus semnificativ pofta și simptomele de sevraj și au îmbunătățit starea de spirit. Însă acest lucru s-a întâmplat doar în timpul sesiunii, nu au existat diferențe semnificative între grupuri la 20 de minute după.

La cât timp după exerciții și-au aprins participanții următoarea țigară?

„O altă diferență, deși nu semnificativă, între ședințele de exerciții în interior și cele în aer liber este timpul care trece înainte de următoarea țigară”, a spus Schöttl, 17 minute fiind timpul pentru grupul din interior și 26 de minute pentru grupul din aer liber. Deși acest lucru indică o posibilitate ca exercițiul în aer liber să poată fi mai benefic, coautorul Martin Kopp a adăugat că „aceasta este o tendință care trebuie verificată în experimente viitoare”, sugerând că modificarea duratei sau intensității plimbărilor ar putea ajuta în acest sens.

În concluzia articolului, cercetătorii sugerează și că studiile viitoare ar trebui să investigheze care elemente au contribuit la reducerea poftei și a simptomelor de sevraj; a fost vorba despre activitatea fizică în sine, de a fi în mijlocul naturii sau ambele?

Studiul a fost publicat în revista Psychopharmacology.

Vă recomandăm să citiți și:

Musculițele obeze trăiesc mai mult dacă țin dietă

Ciudat, dar adevărat! Lacrimile femeilor pot reduce agresivitatea bărbaților

Ce se întâmplă cu dinții tăi pe măsură ce îmbătrânești?

Mii de oameni au suferit supradoze de Ozempic, medicamentul miraculos pentru slăbit