Home » Știință » Ce se întâmplă cu dinții tăi pe măsură ce îmbătrânești?

Ce se întâmplă cu dinții tăi pe măsură ce îmbătrânești?

Publicat: 23.12.2023

Un zâmbet sănătos ne ajută să trăim o viață lungă, sănătoasă și fericită. Dar, la fel ca și corpul nostru, dinții noștri cedează la schimbările legate de vârstă.

Deci, ce se întâmplă cu dinții pe măsură ce îmbătrânești? Și ce poți face pentru a te asigura că zâmbetul tău rezistă pe termen lung?

În primul rând, din ce sunt făcuți dinții? Coroana dintelui este acoperită de un strat de smalț dur care înconjoară dentina mai moale, de culoare maro, care protejează o pulpă situată central.

O țesătură complexă de fire fragile

Smalțul este o țesătură complexă de fire fragile, grupate în formă de fagure de miere, care interacționează cu lumina pentru a face ca dinții să pară opalescenți (o irizație perlată, lăptoasă).

Dentina de sub smalț formează cea mai mare parte a coroanei și rădăcinii dintelui și este alcătuită din colagen, minerale, apă și proteine.

Smalțul, o țesătură complexă de fire fragile

Firele de colagen sunt țesute pentru a se întinde și a reveni elastic, pentru a împiedica dinții să se crape și să se rupă atunci când măcinăm și mestecăm.

Pulpa are vase de sânge și nervi care comunică cu restul corpului. Înglobate în mineralul de dentină și colagen se află tubuli mici, interconectați, formați de celule specializate numite odontoblaste care se așază în jurul pulpei, odată ce dinții noștri se formează complet.

Fiecare dinte conține un număr finit de odontoblaste, spre deosebire de celulele osoase speciale care se reînnoiesc în mod constant.

Incapabili să se reînnoiască, dinții noștri devin fragili și predispuși la fracturi, deoarece dentina își pierde elasticitatea.

Acest lucru este mai frecvent în cazul dinților cu linii de fisură existente, obturații mari sau tratamente de canal, scrie ScienceAlert.

Dinții noștri devin fragili și predispuși la fracturi

Cu timpul, suprafața exterioară a smalțului se subțiază pentru a dezvălui dentina relativ opacă, care se întunecă pe măsură ce îmbătrânim.

Dentina se întunecă deoarece țesătura de colagen se rigidizează și se micșorează, iar lichidul din tubuli se umple cu minerale.

Odontoblastele continuă să formeze dentină în interiorul dintelui pentru a reduce spațiul pulpar translucid. Creșterea dentinei face ca dinții noștri să pară opaci și îi izolează de senzațiile de cald și rece. Acesta este motivul pentru care razele X sunt utile pentru a detecta carii pe care nu le putem simți.

Particulele de alimente și de băuturi umplu micro-gapurile și liniile fine de crăpături legate de vârstă care se întind în sus și în jos pe smalț pentru a decolora și păta. Aceste pete sunt ușor de gestionat prin albirea dinților.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pasta de dinți pentru alergie la arahide ar putea deveni realitate

Tumoare făcută din dinți, găsită în pelvisul unei femei din Egiptul antic

Când este cel mai bine să ne spălăm pe dinți? Iată cel mai bun moment din zi!

Căderea dinților și infecțiile gingivale pot micșora creierul

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase