Home » Știință » 7 țări și 1,3 milioane de vieți pierdute în fiecare an: Impactul devastator al fumatului

7 țări și 1,3 milioane de vieți pierdute în fiecare an: Impactul devastator al fumatului

7 țări și 1,3 milioane de vieți pierdute în fiecare an: Impactul devastator al fumatului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.11.2023

În fiecare an, 1,3 milioane de oameni mor din cauza tipurilor de cancer cauzate de fumat, în Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și națiunile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), arată un nou studiu finanțat de organizația Cancer Research UK.

Cercetătorii au descoperit că, reunite, cele șapte țări reprezintă mai bine de jumătate din povara globală de morți cauzate de cancer în fiecare an. Studiul a concluzionat că fumatul, precum și alți trei factori de risc care de altfel pot fi preveniți (alcool, greutatea excesivă sau obezitatea și infecțiile cu virusul papiloma uman HPV), au cauzat aproape 2 milioane de morți combinate.

Studiul a fost coordonat de cercetători de la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), Queen Mary University of London (QMUL) și Kings College London.

Câți ani de viață pierdem din cauza fumatului de tutun?

Cercetătorii au concluzionat că cei patru factori de risc au rezultat în peste 30 de milioane de ani de viață pierduți în fiecare an. Fumatul de tutun a avut cel mai mare impact, rezultând în 20,8 milioane de ani de viață pierduți, potrivit studiului publicat în EClinicalMedicine.

În lume, cancerul afectează tot mai mult țările cu venituri mici și medii. Analiza Cancer Research UK arată că noile cazuri de cancer sunt așteptate să crească cu 400%, de la 0,6 milioane la 3,1 milioane în fiecare an în țările cu venituri micii în următorii 50 de ani. Țările cu venituri foarte mari, precum Regatul Unit, sunt așteptate să observe o creștere de 50% în aceeași perioadă de timp.

„La nivel global, cineva moare de cancer cervical la fiecare 2 minute”

„La nivel global, cineva moare de cancer cervical la fiecare 2 minute. 90% dintre decese au loc în țările cu venituri mici și medii și ar putea fi reduse drastic prin evaluări cuprinzătoare și programe de vaccinare împotriva HPV. Știm că vaccinarea împotriva HPV previne cancerul cervical. Asta, alături de analizele cervicale, ar putea elimina cancerul cervical ca problemă de sănătate publică”, a declarat dr. Judith Offman, profesor la Queen Mary University of London și unul dintre autorii studiului.

„Țările trebuie să-și unească forțele în această privință”, a mai subliniat dr. Judith Offman, potrivit EurekAlert.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fumatul în timpul sarcinii crește de trei ori riscul nașterii premature

Limba unui fumător a devenit „verde și păroasă”. Explicația medicilor

Aragazul pe gaz emite niveluri de benzen mai mari decât fumatul pasiv

Fumatul zilnic cauzează micșorarea creierului, susține un studiu amplu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase