Amprentele digitale nu sunt chiar atât de unice pe cât credeam

19 01. 2024, 12:00

Unul dintre lucrurile minunate despre oameni este unicitatea fiecărui corp. Chiar dacă peste 100 de miliarde de oameni au trăit pe această planetă albastră a noastră, se crede că nu există două amprente identice. Totuși, un nou studiu revoluționar arată că amprentele digitale ar putea să nu fie chiar atât de unice, până la urmă.

Se crede că modelul de linii și spirale de pe fiecare amprentă umană este unic și nu poate fi găsit pe alt deget. Chiar și degetele unei singure persoane sunt considerate a fi semnificativ diferite unul de celălalt.

Dar, potrivit unui nou studiu, cutele de pe fiecare dintre vârfurile degetelor noastre s-ar putea să nu fie chiar atât de diferite pe cât am crezut.

Amprentele digitale nu sunt tocmai unice?

Cu ajutorul unei rețele neuronale, o echipă de cercetători condusă de inginerul senior Gabe Guo, de la Universitatea Columbia (SUA), a identificat amprentele digitale care aparțin aceleiași persoane (amprente intra-personale) cu o rată de succes de până la 77% pentru o pereche de amprente.

„Susținem că similaritățile intra-personale ale amprentelor digitale sunt interesante nu numai pentru că pun la îndoială convingerile îndelung întreținute, ci și pentru că această similaritate ar putea ajuta la îmbunătățirea capacității de a găsi indicii în anchete atunci când amprentele digitale obținute de la locurile crimei provin de pe degete diferite față de cele deja înregistrate”, scriu Guo și colegii săi în studiu.

„Sperăm că aceste informații suplimentare ar putea ajuta la prioritizarea indiciilor atunci când există multe posibilități, la exonerarea suspecților nevinovați sau chiar la crearea de indicii pentru cazurile închise”, continuă Guo.

Ce s-a făcut diferit în cadrul acestui studiu?

Studiul a început cu o bază de date publică din SUA de aproximativ 60.000 de amprente digitale, alcătuită din seturi de zece degete de la diferite persoane. Guo și colegii săi au vrut să vadă dacă o rețea neurală poate identifica similaritățile dintre amprentele intra-personale. Aceștia au alimentat rețeaua neurală, care este un fel de Inteligență Artificială (AI), cu perechi de astfel de amprente, uneori fiind vorba despre amprente intra-personale, iar alteori despre amprente de la două persoane diferite.

Diferența dintre munca echipei și tehnicile anterioare de identificare a amprentelor digitale este dată de caracteristicile amprentelor pe care s-a concentrat AI-ul.

„AI-ul nu a folosit ramificațiile și punctele finale ale cutelor de pe amprente (modelele folosite în comparația tradițională a amprentelor digitale). În schimb, a folosit altceva, legat de unghiurile și curbura spiralelor și buclelor din centrul amprentei”, explică Guo.

În timp, rețeaua a devenit mai bună la identificarea situațiilor când două amprente diferite îi aparțin aceleiași persoane. Deși fiecare amprentă de pe aceeași mână este în continuare unică, există suficiente similarități între ele pentru ca AI-ul să facă o potrivire. În mod specific, orientarea cutelor din centrul amprentei este similară la degete diferite ale aceleiași persoane, notează Science Alert.

La ce ne ajută noua descoperire despre amprentele digitale?

Cu toate că abilitatea AI-ului de a asocia amprente diferite ale aceleiași persoane este destul de bună, încă nu este suficient de bună pentru a fi utilizată în scopuri reale de identificare. Dar echipa este sigură în proporție de 99,99% că similaritățile găsite în amprentele intra-personale sunt autentice și că rețeaua neurală poate fi dezvoltată în continuare pentru o rată mai mare de succes.

În stadiul său actual, Inteligența Artificială ar putea fi folosită pentru a ajuta la restrângerea opțiunilor, spun cercetătorii.

„Imaginați-vă cât de bine va performa atunci când va fi antrenată pe milioane, în loc de mii de amprente digitale”, spune Aniv Ray, student la informatică la Universitatea Columbia.

Alte aplicații potențiale includ posibilitatea ca o persoană să poată utiliza orice deget pentru a-și debloca telefonul, de exemplu. Desigur, există mult de lucru înainte ca tehnologia să fie potrivită în acest sens, dar principalul obiectiv al lucrării a fost să se stabilească dacă există sau nu similarități între amprentele intra-personale.

Acum, că avem o privire asupra acestor similarități, sistemul poate fi dezvoltat în continuare.

„Mulți oameni cred că AI-ul nu poate face cu adevărat descoperiri noi, că doar regurgitează cunoștințe. Dar această cercetare este un exemplu de cum chiar și un AI destul de simplu, având la dispoziție o bază de date destul de simplă pe care comunitatea de cercetare a avut-o la dispoziție de ani de zile, poate oferi idei care le-au scăpat experților timp de decenii”, spune inginerul Hod Lipson, de la Universitatea Columbia.

Studiul a fost publicat în Science Advances.

Vă recomandăm să citiți și:

Motivul pentru care ținem secrete este greșit, spun cercetătorii!

Nevoia de haos alimentează obsesia umană pentru teoria conspirației

Oamenii pot înțelege cotcodăcitul găinilor, au descoperit cercetătorii

Exercițiile ușoare ar putea inversa obezitatea din copilărie legată de sedentarism