Home » Știință » Oamenii pot înțelege cotcodăcitul găinilor, au descoperit cercetătorii

Oamenii pot înțelege cotcodăcitul găinilor, au descoperit cercetătorii

Publicat: 06.01.2024

Un studiu condus de Universitatea Queensland (Australia) a descoperit că oamenii oamenii pot înțelege cotcodăcitul, astfel putând percepe dacă găinile sunt încântate sau nemulțumite.

Profesorul Joerg Henning, de la Școala de Științe Veterinare a UQ, a declarat că cercetătorii au investigat dacă oamenii pot înțelege cotcodăcitul, adică dacă pot identifica corect contextul sunetelor emise de găinile domestice, cea mai comună specie de păsări crescute în întreaga lume.

„În acest studiu, am utilizat înregistrări ale găinilor vocalizând în diverse scenarii provenite dintr-un experiment anterior. Au fost produse două apeluri în anticiparea unei recompense, pe care le-am numit apelul pentru ‘mâncare’ și cotcodăcitul rapid”, a declarat profesorul Henning.

Un nou studiu arată că oamenii pot înțelege cotcodăcitul

„Alte două tipuri de apeluri au fost produse în contexte fără recompensă, cum ar fi reținerea hranei, pe care le-am numit apelurile pentru ‘plâns’ și ‘gakel’”, a continuat acesta, citat de Eurek Alert.

Cercetătorii au redat fișierele audio pentru a testa dacă oamenii pot determina în ce context au fost făcute sunetele de către găini și dacă diferite demografii și niveluri de experiență cu păsările influențează identificarea corectă.

„Am descoperit că 69% dintre participanți au putut determina corect dacă un pui suna încântat sau nemulțumit. Acesta este un rezultat remarcabil și consolidează în continuare dovezi că oamenii au capacitatea de a percepe contextul emoțional al vocalizărilor realizate de diferite specii”, a spus profesorul Henning.

Profesorul Henning a declarat că capacitatea de a detecta informații emoționale din vocalizare ar putea îmbunătăți bunăstarea găinilor. „Faptul că o proporție semnificativă a participanților a reușit să recunoască cu succes apelurile produse în contexte legate de recompensă este semnificativ”, a spus el.

Ce putem face cu această informație?

„Acest lucru oferă încredere că persoanele implicate în creșterea puilor pot identifica starea emoțională a păsărilor pe care le îngrijesc, chiar dacă nu au experiență anterioară. Sperăm că în cercetările viitoare pot fi identificate semnale acustice specifice care să prezică modul în care oamenii evaluează excitarea în sunetele păsărilor, iar aceste rezultate ar putea fi utilizate în sisteme de detecție bazate pe Inteligență Artificială pentru a monitoriza vocalizările puilor”, continuă cercetătorul.

„Acest lucru ar permite dezvoltarea unor evaluări automate ale unei stări compromise sau bune în sistemele de gestionare a păsărilor. În cele din urmă, acest lucru ar putea îmbunătăți gestionarea puilor pentru a îmbunătăți starea acestora, în timp ce ajută consumatorii conștienți să ia decizii de cumpărare mai informate”, a încheiat prof. Henning.

Această cercetare este publicată în Royal Society Open Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Descoperire majoră: Ce efecte are postul intermitent asupra creierului uman?

Ochii copiilor ar putea dezvălui dacă aceștia au autism

Un nou tip de anticorp este promițător împotriva mai multor forme de virus gripal

Visatul cu ochii deschiși ar avea beneficii nebănuite, abia acum descoperite de știință

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase