Home » Știință » Astronomii au găsit „cel mai strălucitor obiect din Universul cunoscut”

Astronomii au găsit „cel mai strălucitor obiect din Universul cunoscut”

Credit foto: ESO/M. Kornmesser
Publicat: 19.02.2024

Astronomii au descoperit cel mai luminos obiect observat vreodată, reușita fiind posibilă cu ajutorul instrumentului Very Large Telescope (VLT) de la Observatorul European de Sud (ESO).

Quasarii sunt „inimile” luminoase ale galaxiilor îndepărtate, obiectele fiind alimentate de găuri negre supermasive. Masa găurii negre din acest quasar record crește în fiecare zi cu echivalentul a unui Soare pe zi, astfel că este gaura neagra cu cea mai rapidă creștere observată până acum, potrivit unui comunicat ESO remis DESCOPERĂ.ro.

Găurile negre care alimentează quasarii extrag materie din jurul lor într-un proces atât de energetic încât sunt produse cantități vaste de lumină, atât de multă lumină încât quasarii sunt unele dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul nostru, ceea ce înseamnă că până și cei mai îndepărtați sunt vizibili de pe Pământ. De regulă, cei mai luminoși quasari indică și găurile negre supermasive cu cele mai rapide creșteri.

„Asta îl face cel mai strălucitor obiect din Universul cunoscut”

„Am descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creștere cunoscută până acum. Are o masă de 17 miliarde de Sori și consumă mai bine de un Soare pe zi. Asta îl face cel mai strălucitor obiect din Universul cunoscut”, a spus Christian Wolf, astronom la Universitatea Națională Australiană (ANU) și autor coordonator al studiului publicat în Nature Astronomy.

Quasarul numit J0529-4351 este atât de departe de Pământ încât lumina sa a avut nevoie de mai bine de 12 miliarde de ani pentru a ajunge la noi.

„Este o surpriză faptul că a rămas necunoscut până acum”

Materia atrasă de gaura neagră, sub forma unui disc, emite atât de multă energie încât J0529-4351 este de peste 500 de trilioane de ori mai luminos decât Soarele. „Toată această lumină vine de la discul fierbinte de acreție ce măsoară șapte ani-lumină în diametru; acesta trebuie să fie cel mai mare disc de acreție din Univers”, a precizat Samuel Lai, un alt autor al studiului și doctorand la ANU. Șapte ani-lumină înseamnă de 15.000 de ori distanța de la Soare până la orbita planetei Neptun.

Remarcabil este că acest quasar record era chiar sub ochii astronomilor. „Este o surpriză faptul că a rămas necunoscut până acum, având în vedere că sunt cunoscuți deja alți quasari mai puțin impresionanți”, a adăugat astronomul Christopher Onken. Obiectul apare în imaginile din studiul ESO Schmidt Southern Sky Survey ce datează din anii 1980, dar a fost recunoscut drept quasar abia zeci de ani mai târziu.

Inteligența Artificială l-a considerat prea strălucitor pentru a fi quasar

Descoperirea de quasari necesită date observaționale precise din zone vaste ale cerului. Datele rezultate sunt atât de vaste încât cercetătorii folosesc adesea modele de învățare automată pentru a le analiza și pentru a distinge quasarii de alte obiecte cerești. Cu toate acestea, modelele sunt instruite pe date deja existente, astfel că apare o limitare. Dacă un nou quasar este mai luminos decât altul descoperit deja, programul îl va respinge și îl va clasifica drept stea.

O analiză automată a datelor colectate cu satelitul Gaia al Agenției Spațiale Europene a avut în vedere obiectul J0529-4351 și l-a considerat prea strălucitor pentru a fi quasar. Cercetătorii l-au identificat drept quasar în anul 2023 cu ajutorul observațiilor de la telescopul de 2,3 metri de la ANU, aflat la Observatorul Siding Spring din Australia.

ESO mai menționează că, în urmă cu doar câțiva ani, NASA și Agenția Spațială Europeană au anunțat că Telescopul Spațial Hubble a descoperit un quasar, numit mai apoi J043947.08+163415.7, luminos cât 600 de trilioane de Sori. Totuși, luminozitatea acelui quasar era amplificată de o galaxie „lentilă”, aflată între noi și quasar. Luminozitatea sa era de fapt echivalentă cu 11 trilioane de Sori.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit mii de quasari roșii activi cu semnale radio puternice

A fost observată emisia de raze X de la cel mai luminos quasar văzut în ultimele 9 miliarde de ani

Sursa razelor cosmice care bombardează Pământul, în sfârșit aflată

ESO a dezvăluit o fotografie de 1,5 miliarde de pixeli cu Nebuloasa Puiul care Aleargă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase