Ce poți păți dacă refolosești uleiul de prăjit?

01 04. 2024, 12:00

Noi cercetări alarmante au dezvăluit că refolosirea uleiului de prăjit poate duce la niveluri mai ridicate de neurodegenerare la șobolani și la urmașii lor.

Având în vedere că practica de a reîncălzi același ulei pentru mai multe mese este comună în gospodăriile și restaurantele din întreaga lume, descoperirile studiului ar putea avea repercusiuni majore asupra sănătății umane.

Prăjirea în baie de ulei implică scufundarea completă a alimentelor în ulei fierbinte și este o tehnică de gătit extrem de populară care poate fi folosită pentru a pregăti orice, de la gogoși la falafel. Din păcate, totuși, delicatesele delicioase care ies din friteuze au fost asociate cu o serie de boli, incluzând cancerul și diabetul.

Refolosirea uleiului de prăjit, periculoasă pentru sănătate

Se crede că aceste pericole sunt accentuate de refolosirea uleiului de prăjit, deoarece încălzirea repetată distruge antioxidanții și alte componente sănătoase conținute în grăsime, în timp ce adaugă compuși periculoși precum grăsimile trans și peroxizii. Cu toate acestea, până acum, consecințele consumului de ulei reutilizat nu au fost investigate suficient.

„Prăjirea în baie de ulei la temperaturi ridicate a fost asociată cu mai multe tulburări metabolice, dar nu au fost efectuate investigații pe termen lung privind influența consumului de ulei de prăjit și efectele sale dăunătoare asupra sănătății”, a explicat autorul studiului Kathiresan Shanmugam.

„Din câte știm noi, suntem primii care raportăm că suplimentarea pe termen lung cu ulei prăjit aduce agravarea neurodegenerării la urmașii din prima generație”, spune Shanmugam.

Pe parcursul a 30 de zile, cercetătorii au hrănit șobolani femele cu hrană standard sau cu alimente îmbogățite cu uleiuri obișnuite sau reîncălzite. La sfârșitul lunii, au descoperit că animalele crescute cu ulei reutilizat au prezentat niveluri crescute ale enzimelor hepatice, indicând niveluri ridicate de inflamație și de stres oxidativ în acest organ cheie, notează IFL Science.

Ce s-a întâmplat cu șobolanii hrăniți cu ulei reîncălzit?

„Ca rezultat, metabolismul lipidelor hepatice a fost modificat semnificativ, iar transportul importantului acid gras omega-3 DHA din creier a fost redus. Acest lucru, la rândul său, a dus la neurodegenerare, care a fost observată în histologia creierului șobolanilor care consumă ulei reîncălzit, precum și a urmașilor lor”, a spus Shanmugam.

Astfel de descoperiri ilustrează importanța axei ficat-intestin-creier și demonstrează modul în care perturbarea acesteia poate duce la leziuni neurologice. În plus, șobolanii hrăniți cu ulei reîncălzit au prezentat colesterol crescut și niveluri mai mari ale markerilor de inflamație, precum proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hs-CRP), care este legată de atacurile de cord și de accidentele vasculare cerebrale.

Cercetătorii au observat, de asemenea, leziuni celulare în colonul acestor șobolani, precum și degenerarea celulelor de susținere neuronale cunoscute sub numele de glie. Într-o serie de experimente de urmărire, autorii studiului au expus șobolanii la glutamat monosodic (MSG) și au descoperit că acest aditiv alimentar comun a indus și mai multe leziuni neurologice la șobolanii care au fost crescuți cu ulei reîncălzit.

Rezultatele studiului au fost prezentate la Discover BMB, întâlnirea anuală a American Society for Biochemistry and Molecular Biology, care a avut loc în perioada 23-26 martie în San Antonio.

Vă recomandăm să citiți și:

Sfaturile de viață ale pacienților care mai au puțin de trăit

Este posibil să nu ne gândim la nimic?

Ce se întâmplă cu organele după șapte zile fără mâncare?

Test de cultură generală. Ce au bebelușii, dar nu au adulții?