Home » Știință » Sfaturile de viață ale pacienților care mai au puțin de trăit

Sfaturile de viață ale pacienților care mai au puțin de trăit

Sfaturile de viață ale pacienților care mai au puțin de trăit
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.03.2024

Odată ce au înțeles că se confruntă cu moartea, pacienții diagnosticați cu cancer au înțeles ce este important în viață și au încercat să trăiască fiecare moment la cote înalte – iar sfaturile lor sunt mai mult decât valoroase.

Mari Isdale, 40 de ani – din Manchester (Marea Britanie): În 2015, atunci când avea 31 de ani, Mari a fost diagnosticată cu cancer de intestin în stadiul IV și i s-au dat 18 luni de trăit. În ciuda unei perioade de remisie și a 170 de runde de chimioterapie, boala s-a răspândit de atunci la ganglionii limfatici.

„Întotdeauna m-am gândit: O să-mi aranjez cariera, apoi ne vom căsători, vom avea copii, vom călători. Și apoi a apărut cancerul. Te jelești pentru viitorul tău sine. Pentru copiii și cariera ta imaginară. Dacă aș muri mâine, ceea ce aș spune pe patul de moarte ar fi că regret că nu am petrecut suficient timp cu familia mea. Așa că pe asta mă concentrez”, a spus Mari.

„Nu mă mai îngrijorez de lucrurile mărunte”

Ea are o „listă Yolo” de lucruri pe care vrea să le experimenteze în viață, iar soțul și familia lucrează din greu pentru a se asigura că fac împreună cât mai multe dintre ele, potrivit The Guardian.

„M-au dus să fac snorkelling în Maldive, să zbor cu balonul cu aer cald deasupra Cappadociei și să fac snowmobiling în Islanda. Am stat într-un hotel din peșteră, am văzut piramidele, Colosseumul și am zburat cu elicopterul deasupra New York-ului. Am hrănit tigri cu mâna, am luat trenul Rocky Mountaineer, am făcut parapantă și am văzut câmpurile de lalele din Olanda”, povestește ea.

De asemenea, filosofia de zi cu zi este una din care pot învăța mulți oameni: „Tot ceea ce nu-mi face inima să cânte este mai puțin important pentru mine în aceste zile. Nu mă mai îngrijorez de lucrurile mărunte. Viața este prea scurtă pentru curățenie. Stiva de rufe va aștepta. Și dacă vreau să mănânc o bucată de tort, o fac”.

Michèle Bowley, 57 de ani – din Basel, Elveția: După ce Michèle a găsit un nodul la subraț în vara anului 2020, o biopsie a dezvăluit că are cancer de sân. Boala s-a răspândit la plămâni, ficat și oase, iar la sfârșitul anului 2021 i s-a dat un prognostic de trei până la șase luni.

„Cele mai importante lucruri în viață sunt ceilalți oameni”

„Acceptă-te pe tine și situația ta. Nu vă irosiți energia luptând. Cele mai importante lucruri în viață sunt ceilalți oameni. Acordă-ți atenție nevoilor tale și fă ceea ce te face fericit. Fă ceva creativ, învață ceva nou, implică-te în ceva care contează pentru tine. Bucură-te de viață până la ultima suflare. Nu am regrete. Întotdeauna am făcut ceea ce era important pentru mine și mi-am atins potențialul maxim, indiferent de ceea ce așteptau sau credeau alții despre mine. Am avut o viață împlinită; sunt gata să plec”, spune Michèle.

Mark Edmondson, 41 de ani – din Sussex, Marea Britanie: În 2017, Edmondson a fost diagnosticat cu cancer de colon. După ce medicii i-au descoperit și 30 de tumori în ficat, i s-a dat un an de trăit. De atunci, a fost supus la peste 140 de runde de chimioterapie și la peste 30 de operații. Înainte să se îmbolnăvească, el avea ambiția de a deveni director general sau director executiv.

„Voiam să realizez ceva în cariera mea. La câteva ore de la diagnosticare, toate acestea au dispărut. Nu mă mai interesează munca, dar cred cu tărie în a avea un scop, ceva care să te motiveze și să te distragă, care să îți aducă bucurie și satisfacție. Am obținut asta din afacerea pe care am început-o: un serviciu de sprijin. Dacă cineva m-ar fi întrebat, la doi ani de la începerea tratamentului meu: Vă simțiți în măsură să sprijiniți alte persoane care trec prin diagnosticul lor?, aș fi spus că în niciun caz. Dar, pe măsură ce a trecut timpul, am vorbit cu peste 100 de persoane. Îmi place să fac coaching și mentorat. Nu am fost niciodată mai fericit”, povestește el.

Ce contează cu adevărat?

Mark crede foarte mult în a fi cât mai sincer și mai deschis posibil. El spune că bărbații nu se pricep deloc să își împărtășească sentimentele, dar vrea să schimbe asta pentru băieții lui.

„Suntem împinși în această lume de consumerism, dar nu contează ce mașină sau casă avem, atâta timp cât ne simțim confortabil. Ceea ce contează cu adevărat este dragostea, relațiile, bunătatea, grija față de oameni, a fi în preajma oamenilor. Vreau să creez cele mai bune relații pe care le pot și să trăiesc cea mai fericită viață pe care o pot trăi, pentru că nu mai știu care este orizontul meu de timp”, punctează Mark.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce să faci înainte de recesiune? Iată 5 sfaturi de la Warren Buffett!

Cât de des ar trebui să ne spălăm blugii? Sfatul interesant al șefului Levi’s

Ce sfat a primit Bill Gates de la legendarul investitor Warren Buffet?

Sfaturi interbelice pentru pregătirea unei garderobe de primăvară

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase