Home » Știință » Este posibil să nu ne gândim la nimic?

Este posibil să nu ne gândim la nimic?

Este posibil să nu ne gândim la nimic?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.03.2024

„Maria este atât de amuzantă… oh, trebuie să duc mașina la spălătorie mâine… am închis aragazul… de ce este această persoană atât de zgomotoasă… am o senzație ciudată la degetul de la picior… am impresia că o cunosc pe acea persoană… vine Soarele… bla-bla-bla-bla”.

Ne aflăm adesea într-o buclă de gânduri fără sfârșit. Și, din când în când, încercăm să oprim acest flux de idei spunându-ne să nu mai gândim. Dar oare ne oprim sau putem să ne oprim vreodată cu adevărat din gândit?

Răspunsul depinde de modul în care definim „gândirea”, a spus Michael Halassa, profesor asistent în cadrul departamentului de științe cognitive și ale creierului de la MIT. Un gând, care este rezultatul unor reacții chimice între celulele creierului, poate avea loc atât la nivel conștient, cât și inconștient.

Gândurile pot fi conștiente sau inconștiente

„Tipul de gândire de care suntem conștienți, cum ar fi ideile nesfârșite care apar atunci când încercăm să dormim, pot fi, în teorie, reduse la tăcere. Probabil că despre asta este vorba în meditație”, a spus Halassa.

Chiar dacă cei care meditează se străduiesc să facă asta, nu este clar cât de mult pot atinge de fapt „starea de gol”.

„Nu știu dacă (oprirea completă a gândirii, n.r.) este posibilă din punct de vedere teoretic – și, dacă este, cred că ar fi incredibil de dificil de testat. Dar este clar că meditatorii sunt mult mai atenți la ce gânduri au. Așa că, atunci când ar trebui să se concentreze pe ceva și mintea lor se abate, ei sunt mult mai buni la a sesiza această schimbare de atenție”, a declarat Julia Kam, cercetător în domeniul cognitiv la Knight Lab din cadrul Universității din California.

Ne gândim la ceva și atunci când nu ne gândim la nimic

Există o diferență între a avea un gând și a fi conștient că ai un gând, a mai punctat specialistul. Astfel, dacă întrebați pe cineva la ce se gândește și acesta răspunde „la nimic”, s-ar putea să nu fie conștient de faptul că are gânduri, notează Live Science.

De exemplu, ai putea gândi profund la o relație sau la un test care urmează să fie dat, iar tu să devii conștient de asta doar când cineva te bate pe umăr și te scoate din acest proces. Persoanele care se gândesc la „nimic” ar putea, de asemenea, să aibă gânduri de flux de conștiință care nu spun o poveste coerentă.

Dar creierul nu încetează niciodată să gândească. Cele mai multe gânduri se petrec, de fapt, în fundal fără ca noi să fim conștienți de ele și nici nu există o modalitate de a le opri.

De exemplu, dacă zăriți o față familiară într-o mulțime și credeți că o cunoașteți, s-ar putea să nu vă puteți da seama imediat de unde o cunoașteți. Este foarte posibil ca, după câteva ore, să vă amintiți brusc. Acesta este rezultatul faptului că în creierul nostru, gândurile au loc „în fundal”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un bărbat paralizat a mers din nou cu ajutorul unui dispozitiv care „îi citește” gândurile

Inteligența Artificială, tot mai aproape de citirea gândurilor oamenilor

Marcus Aurelius și înțelepciunea atemporală. „Fericirea vieții tale depinde de calitatea gândurilor tale”

Senzorul care va permite realizarea de roboți controlați prin intermediul gândurilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase