Home » Știință » Cum interacționează proteinele din lapte cu cofeina din espresso

Cum interacționează proteinele din lapte cu cofeina din espresso

Publicat: 11.06.2024

Oamenii de știință au studiat cum interacționează proteinele din lapte cu cofeina din espresso. Ce au reușit să afle?

Amestecul de lapte și espresso nu afectează dinamica proteinelor din lapte, conform cercetărilor publicate în ACS Food Science & Technology.

Cercetătorii au analizat cum interacționează proteinele din lapte în apă și în cafea. Rezultatele sugerează că structurile proteinelor din lapte rămân intacte, ceea ce înseamnă că își păstrează textura și gustul original în cafeaua de dimineață.

Cum interacționează proteinele din lapte cu cafeaua?

Turnarea laptelui în cafea face ca proteinele să interacționeze (de exemplu, să se combine sau să se respingă) cu compușii extrași din boabele de cafea prăjite și măcinate, ceea ce ar putea schimba textura proteinelor și modul în care sunt digerate. Proteinele din lapte ar putea, de asemenea, să influențeze absorbția sau biodisponibilitatea cofeinei în organismul uman.

Pentru a elucida aceste mistere, Tobias Weidner și Fani Madzharova au folosit spectroscopie infraroșie 2D pentru a investiga structurile moleculare și dinamica proteinelor din lapte în băuturile cu cafea. Ei au evaluat amestecuri din ce în ce mai complexe, folosind lapte integral (3,5%) cumpărat din magazn, soluții de apă cu lapte și cofeină, și apoi un cappuccino preparat manual.

Structura proteinelor din lapte nu a fost alterată

Oamenii de știință au descoperit că structura proteinelor din lapte nu a fost alterată de prezența cofeinei în aceste băuturi, nici măcar în cappuccino, care conținea componente extrase din zațul de cafea, cum ar fi acidul clorogenic. În plus, deși studii anterioare au raportat că cofeina încetinește mișcarea moleculară a apei, acest studiu nu a arătat efecte substanțiale ale cofeinei asupra mobilității sau a dinamicii proteinelor din lapte.

Aceste rezultate experimentale oferă o imagine moleculară utilă despre unele componente care influențează textura, aroma și proprietățile nutriționale ale băuturilor de cafea cu ingrediente din lapte, care, spun cercetătorii, ar putea fi folosite pentru dezvoltarea viitoarelor băuturi, scrie Phys.org.

Vă recomandăm să citiți și:

Câte informații poate reține creierul? Cercetătorii s-au înșelat amarnic!

Circumcizia poate preveni infecția cu HIV

Dieta mediteraneană, asociată cu un risc de deces mai scăzut în rândul femeilor

Cum au ajuns nanoplastice în inima unui embrion de găină?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert