Home » Știință » Cum încearcă industriile tutunului, alcoolului și alimentelor ultraprocesate să-i intimideze pe cercetători

Cum încearcă industriile tutunului, alcoolului și alimentelor ultraprocesate să-i intimideze pe cercetători

Publicat: 28.11.2024

O nouă cercetare realizată de Universitatea Bath (Anglia) arată că cei din sectoarele tutunului, alimentelor ultraprocesate (UPF) și alcoolului vor să-i intimideze pe cercetători folosind tactici de intimidare identice. Cea mai frecventă metodă folosită de corporații sau de intermediarii lor este discreditarea publică.

Publicat în revista Health Promotion International, studiul evidențiază amploarea și gravitatea tacticilor utilizate de industriile care îi dăunează sănătății (health harming industries, HHI).

Prin aceste acțiuni, HHI vor să-i intimideze pe cercetători și pe susținătorii care le oferă dovezi factorilor de decizie politică, lucrând pentru reglementări mai stricte în domeniul sănătății publice.

Cum vor industriile care ne fac rău să-i intimideze pe cercetători?

Cercetătorii de la Universitatea Bath au colaborat cu experți de la Școala de Sănătate Publică Milken de la Universitatea George Washington (SUA) și Inserm (Franța), analizând date publice și rapoarte despre tactici de intimidare folosite din anii 2000 până în prezent. Echipa a cercetat baze de date importante, precum PubMed și Web of Science, utilizând cuvinte-cheie precum „industria alcoolului”, „intimidare”, „amenințare” și „cercetător” pentru a identifica studii care descriu astfel de tactici.

„Am descoperit tactici de intimidare în toate sectoarele studiate. Discreditarea publică, urmată de amenințări legale, acțiuni juridice, plângeri și solicitări de informații prin legea libertății de informare (Freedom of Information Requests), au fost cele mai frecvente. Într-o măsură mai mică, am întâlnit cazuri de supraveghere, amenințări sau chiar violență, furturi, mită și atacuri cibernetice”, a declarat dr. Karen A. Evans-Reeves, din cadrul Departamentului de Sănătate și al Grupului de Cercetare privind Controlul Tutunului de la Universitatea Bath.

Dr. Evans-Reeves a subliniat că expunerea acestor tactici imorale poate reduce efectul lor de intimidare, contribuind la protejarea sănătății publice și la sprijinirea cercetătorilor în a anticipa și răspunde acestor provocări.

Cum putem scăpa de intimidarea corporativă?

Studiul subliniază necesitatea urgentă de reglementări mai stricte împotriva influenței acestor industrii. Bolile netransmisibile sunt responsabile pentru aproape trei sferturi din decesele globale, iar cercetări anterioare publicate în The Lancet au arătat că tutunul, combustibilii fosili, alimentele ultraprocesate și alcoolul contribuie împreună la 30-60% dintre aceste decese, notează Medical Xpress.

Potrivit cercetării, discreditarea publică reprezintă jumătate dintre tacticile de intimidare utilizate. Criticii sunt deseori atacați în media tradițională, pe rețelele sociale sau în contexte publice, cum ar fi ședințele de consultare. Într-un caz, insultele au fost tipărite pe tricouri.

Limbajul folosit pentru a discredita cercetătorii este adesea extrem de inflamator, aceștia fiind etichetați drept „extremiști”, „fasciști”, „prohibiționiști” sau chiar „jihadiști ai sănătății”. De exemplu, criticii industriei alcoolului sunt numiți „nannyists”, în timp ce susținătorii alimentației sănătoase sunt denumiți „gastronomical gestapo” sau „fasciști alimentari”.

Dr. Evans-Reeves a menționat că aceste percepții denaturate pot încetini sau chiar bloca eforturile de reglementare în sănătatea publică. Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor continuă să își desfășoare activitatea, în ciuda acestor obstacole.

Acest studiu extinde lucrările anterioare ale Grupului de Cercetare privind Controlul Tutunului, care a documentat tacticile de intimidare din industria tutunului. Cercetătorii speră că prin expunerea acestor practici vor crea un mediu în care eforturile de sănătate publică să poată prospera, fără interferențe corporative.

Vă reocmandăm să citiți și:

Copiii cu IQ ridicat sunt diagnosticați cu ADHD mai târziu în viață

Dieta băutorilor de bere este mai proastă decât a celor care beau vin

Câte grame de nuci este bine să mănânci zilnic pentru a preveni demența?

Expunerea zilnică la frig extrem poate îmbunătăți calitatea somnului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Strănepotul lui Mihail Sadoveanu demontează cele mai mari controverse legate de marele scriitor | Altceva cu Adrian Artene”
Strănepotul lui Mihail Sadoveanu demontează cele mai mari controverse legate de marele scriitor | Altceva cu Adrian Artene”
Descoperirea care rescrie istoria: Noul Regat al Egiptului ar fi început mai târziu decât s-a crezut
Descoperirea care rescrie istoria: Noul Regat al Egiptului ar fi început mai târziu decât s-a crezut
Cea mai lungă tiroliană din lume: Jebel Jais Zipline, atunci când adrenalina îți șoptește „zboară”
Cea mai lungă tiroliană din lume: Jebel Jais Zipline, atunci când adrenalina îți șoptește „zboară”
Oamenii de știință au aflat de ce pacienții cu Alzheimer își uită familia și prietenii
Oamenii de știință au aflat de ce pacienții cu Alzheimer își uită familia și prietenii
Test de cultură generală. De ce nu mâncăm lebede sau pescăruși, dar mâncăm găini?
Test de cultură generală. De ce nu mâncăm lebede sau pescăruși, dar mâncăm găini?
O fuziune imposibilă între două găuri negre masive a fost, în sfârșit, explicată
O fuziune imposibilă între două găuri negre masive a fost, în sfârșit, explicată
Reacția Vaticanului după ce o femeie din Franța a povestit că l-a văzut pe Iisus de 49 de ori
Reacția Vaticanului după ce o femeie din Franța a povestit că l-a văzut pe Iisus de 49 de ori
Românii din UE vor putea suna acasă fără costuri suplimentare
Românii din UE vor putea suna acasă fără costuri suplimentare
O substanță găsită la hainele curățate chimic triplează riscul de boli hepatice grave
O substanță găsită la hainele curățate chimic triplează riscul de boli hepatice grave
Împăratul care a adus grandoare Imperiului Roman
Împăratul care a adus grandoare Imperiului Roman
Gafele și incompetența Securității din perioada comunistă, dezvăluite într-un document secret din 1968
Gafele și incompetența Securității din perioada comunistă, dezvăluite într-un document secret din 1968
Criză de ouă în mai multe lanțuri de magazine din țară. Ce se întâmplă?
Criză de ouă în mai multe lanțuri de magazine din țară. Ce se întâmplă?
Ucraina a primit aproape 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană
Ucraina a primit aproape 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană
Cercetătorii confirmă: Există o legătură clară între poluarea aerului și infarct
Cercetătorii confirmă: Există o legătură clară între poluarea aerului și infarct
Scanările cerebrale dezvăluie ce se întâmplă în creierul nostru înainte de a adormi
Scanările cerebrale dezvăluie ce se întâmplă în creierul nostru înainte de a adormi
Oamenii de știință au descoperit o substanță chimică în creier legată de traumă și depresie
Oamenii de știință au descoperit o substanță chimică în creier legată de traumă și depresie
Charlie Dunn, „Michelangelo al cizmelor de cowboy”
Charlie Dunn, „Michelangelo al cizmelor de cowboy”
Marcel Duchamp, artistul care a lăsat lumea perplexă. A dat șah mat artei
Marcel Duchamp, artistul care a lăsat lumea perplexă. A dat șah mat artei