Mersul pe jos peste 100 de minute pe zi poate reduce riscul de dureri de spate

23 06. 2025, 12:00
Mersul pe jos
Sursa foto: Shutterstock

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie aduce vești bune pentru cei care doresc să-și protejeze sănătatea spatelui fără intervenții: mersul pe jos mai mult de 100 de minute pe zi poate reduce riscul de dureri lombare cronice cu până la 23%.

Durerile lombare afectează persoane de toate vârstele și reprezintă una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial.

Potrivit datelor globale, acestea sunt responsabile pentru 7,7% din totalul anilor trăiți cu dizabilitate, situându-se printre cele mai costisitoare afecțiuni cronice din sistemele de sănătate, inclusiv în Statele Unite, potrivit MedicalXpress.

Mersul pe jos: simplu, ieftin și eficient

Mersul pe jos este una dintre cele mai accesibile și ieftine forme de exercițiu fizic. Deși ghidurile internaționale recomandă activitatea fizică pentru gestionarea durerilor lombare cronice, ele nu oferă indicații privind frecvența sau durata mersului pe jos.

Cercetătorii au urmărit un eșantion de 11.194 de adulți cu vârste de peste 20 de ani, care nu sufereau de dureri lombare cronice la începutul studiului. Datele provin din Studiul de Sănătate Trøndelag (Norvegia), desfășurat între 2017 și 2019, cu o perioadă de urmărire între 2021 și 2023.

Ce a presupus cercetarea?

Participanții au purtat timp de o săptămână două accelerometre tri-axiale pentru a măsura cu precizie volumul și intensitatea mersului zilnic. La finalul perioadei de monitorizare, aceștia au informat dacă au suferit dureri lombare persistente timp de cel puțin trei luni în ultimele 12 luni.

Persoanele care mergeau pe jos între 101 și 124 de minute zilnic au prezentat un risc redus de apariție a durerilor cronice de spate cu 23% (raport de risc: 0,77), comparativ cu cei mai puțin activi. Pentru cei care mergeau peste 125 de minute pe zi, riscul era redus cu 24% (raport de risc: 0,76). De asemenea, o intensitate mai mare a mersului a fost corelată cu un risc mai scăzut, dar beneficiile cele mai clare au fost asociate cu volumul total de mers.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mersul pe bicicletă este legat de un risc de demență mai scăzut

Mersul vioi poate reduce riscul de tulburări ale ritmului cardiac, relevă un studiu

Cât de periculos este să amânăm mersul la toaletă?

Echilibrul poate prezice îmbătrânirea mai bine decât forța sau mersul