Home » Știință » Mersul vioi poate reduce riscul de tulburări ale ritmului cardiac, relevă un studiu

Mersul vioi poate reduce riscul de tulburări ale ritmului cardiac, relevă un studiu

Publicat: 02.05.2025

Atunci când vine vorba de o formă simplă, accesibilă și benefică de exerciții fizice, mersul pe jos este greu de întrecut – iar un nou studiu sugerează că plimbările în pas vioi prin cartier ar putea reduce riscul de a dezvolta probleme de ritm cardiac.

Potrivit cercetării conduse de o echipă de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, viteza mersului are un impact semnificativ.

Comparativ cu persoanele care merg încet (sub 4,8 km/h), cei care merg cu o viteză medie (4,8–6,4 km/h) au avut un risc cu 35% mai mic de a dezvolta tulburări de ritm cardiac, pe o perioadă mediană de urmărire de 13,7 ani.

Pentru cei care merg în pas vioi (peste 6,4 km/h), riscul a fost cu 43% mai mic comparativ cu persoanele care merg încet.

Tulburările de ritm cardiac incluse în studiu au fost: fibrilația atrială (bătăi neregulate ale inimii), tahicardia (bătăi rapide ale inimii) și bradicardia (bătăi foarte lente).

„Acesta este primul studiu care explorează mecanismele ce stau la baza asocierii dintre ritmul mersului și aritmii, oferind dovezi că factorii metabolici și inflamatori pot juca un rol,” spune Jill Pell, specialist în sănătate publică la Universitatea din Glasgow.

Factorii metabolici și inflamatori pot juca un rol

Cercetătorii au analizat date din UK Biobank privind viteza obișnuită de mers a 420.925 de adulți de vârstă mijlocie, având măsurători precise pentru 81.956 dintre ei, scrie ScienceAlert.

Folosind aceste date, echipa a calculat că un timp mai mare petrecut mergând într-un ritm mediu sau vioi a fost asociat cu o scădere de până la 27% a riscului general, comparându-i pe cei mai activi cu cei mai puțin activi.

Ținând cont de alți factori legați de problemele de ritm cardiac, echipa sugerează că aproximativ o treime din această asociere se datorează modului în care mersul influențează procesele metabolice și inflamatorii ale corpului – inclusiv cele ce afectează tensiunea arterială și masa corporală.

„Mersul mai rapid reduce riscul de obezitate și inflamație, ceea ce, la rândul său, reduce riscul de aritmii,” explică Pell.

Studiile observaționale ca acesta nu pot dovedi o legătură de tip cauză-efect.

O legătură puternică

Totuși, analizarea unor cohorte de populație în funcție de expuneri diferite (precum viteza mersului) și urmărirea evoluției lor în timp este o metodă importantă în epidemiologie pentru a face predicții bazate pe dovezi.

Cercetarea subliniază o legătură puternică între mersul într-un ritm care solicită puțin organismul și o mai bună protecție a sănătății cardiovasculare.

„Această descoperire este plauzibilă biologic, deoarece studii epidemiologice anterioare au arătat că ritmul mersului este invers proporțional cu factorii metabolici,” adaugă Pell.

Există deja suficiente dovezi că mersul pe jos poate îmbunătăți sănătatea. Pauzele regulate par a fi benefice, iar un ritm mai alert poate încetini și procesul de îmbătrânire biologică.

Studiul a fost publicat în revista Heart.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Materialul textil care se repară singur și poate monitoriza ritmul cardiac

Un nou tip de celule descoperit recent pare să regleze ritmul cardiac și funcțiile inimii

A fost inventat taserul care monitorizează ritmul cardiac al persoanei lovite de arma cu electrozi

Ce legătură există între ritmul circadian și insuficiența cardiacă?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase