Inventii care au schimbat America

Inventii care au schimbat America
Publicat: 16.08.2007
Inventiile tehnologice aparute pe piata americana in 2003 au fost ierarhizate de revista Popular Science dupa un criteriu de bun-simt: gaselnitele trebuie sa fie si utile, nu numai trasnite.

Filme pe supermicul ecran
Primele playere video de buzunar au aparut pe piata americana in 2003, iar doua modele au fost premiate de Popular Science: Archos Video Player (600-900 de dolari, in functie de dotari) si RCA Lyra Audio-Video Jukebox (450 de dolari). Ambele inregistreaza date (muzica, filme, poze, fisiere) de pe TV, PC sau camera video si au ecrane color, cu diagonala de 10-12 centimetri.

Coafura fara frunze
Producatorul american de unelte pentru gradina Groom a adus pe piata anul trecut un mecanism special realizat pentru aranjarea tufisurilor din gradina, mecanism care, spre deosebire de rivalii sai, nu face mizerie. Garden Groom Safety Hedge Trimmer are atasat un aspirator pentru resturile rezultate din taierea tufisurilor, acestea fiind stocate intr-un compartiment special, care poate fi golit ulterior. In magazine, unealta poate fi gasita la 150 de dolari.

Filtru de apa antiterorist

Americanii au realizat un filtru care, pe langa faptul ca purifica apa de la chiuveta, o mai si curata de eventualele toxine ajunse acolo intentionat sau ba: antrax, gaz de lupta VX sau agenti patogeni precum cei care produc giardia, ciuma, e-coli si altele. Sistemul este inovator pentru ca nu se monteaza la chiuveta, putand fi luat si in calatoriile in „Lumea a Treia“. Practic, cateva picaturi de apa turnate in recipient activeaza o solutie capabila sa curete pana la patru litri de apa. Preparatul se toarna in vasul cu apa nesigura si, in cateva ore, aceasta devine 100% pura. Instalatia incape in buzunar, costa 130 de dolari si functioneaza cu baterii. Inutil de spus ca a fost testata de catre militarii americani in Afganistan.

Prius cel infatigabil
Automobilul hibrid Toyota Prius, aparut intr-o versiune noua, a primit Marele Premiu pentru inovatie tehnologica si a fost catalogat recent drept Masina anului 2004 in America de Nord. Folosind un motor care trece, la nevoie, de pe benzina (sau motorina) pe energie electrica, Prius isi reincarca singur bateria, in timpul mersului. Reducerea consumului de benzina justifica poate pretul de 20.000 de dolari per exemplar.

Noua generatie spatiala
In august 2003, NASA a lansat programul NGLT (Next Generation Launch Technology), a carui finalitate este realizarea unui nou model de naveta spatiala. Northrop Grumman, seful programului, a dezvaluit ca nava NGLT va fi compusa dintr-o racheta centrala si doua rezervoare-booster care nu se vor mai detasa de nava dupa lansarea acesteia, ci vor face parte integranta din fregata.

Foto: Reuters, Sony, Popsci.com

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase