Prima pagină Stiinta

Inventii care au schimbat America

Dan Dragomir 08.16.2007 | ● Vizualizări: 409

Inventiile tehnologice aparute pe piata americana in 2003 au fost ierarhizate de revista Popular Science dupa un criteriu de bun-simt: gaselnitele trebuie sa fie si utile, nu numai trasnite.

Piscina pentru surfing
Una dintre cele mai trasnite inventii premiate de Popular Science a fost asa-numita piscina pentru surferi, unde, la fiecare cateva secunde, sunt create artificial valuri de cativa metri inaltime. Wave Parks, prima piscina de acest gen, va fi deschisa publicului in Hemet, California, investitia initiala ridicandu-se la 250.000 de dolari.

Bunica, direct pe DVD
Producatorii de echipament digital Panasonic, Hitachi si Sony au adus pe piata in 2003 camere video care folosesc un sistem ce permite inre­gistrarea direct pe DVD. Ideea ii apartine firmei Hitachi, care a lansat o astfel de tehnologie cu mai multi ani in urma. Noua camera Sony DCR-DVD 300 a fost premiata de catre juriul Popular Science in special pentru dimensiunile ei reduse. Pretul? Doar 1.100 de dolari.

Montagne-russe aproape vertical
Parcul american Cedar Point din Sandusky, Ohio, se poate mandri cu cel mai inalt si abrupt montagne-russe din lume, care se ridica la 130 de metri deasupra solului. Viteza maxima atinsa este usor de calculat, daca ne gandim ca traseul de 900 de metri e parcurs in medie in 30 de secunde (majoritatea timpului luand-o, de fapt, urcarea). Toata instalatia a costat 25 de milioane de dolari.

Boxe destepte
Compania Bang&Olufsen a creat un sistem audio la care boxele se adapteaza automat camerei in care se afla echipamentul. Botezat BeoLab, sistemul foloseste senzori care receptioneaza reflexiile undelor sonice, adaptand intensitatea sunetului in functie de marimea incaperii. Cu alte cuvinte, chiar date la maximum, boxele nu vor face geamurile tandari. Pret, pe masura performantei: 16.000 de dolari.

O calatorie prin intestin
Nu este vorba de o oferta turistica, ci de o pastila, denumita Fantastic Voyage. Aceasta contine o minuscula camera video si este capabila sa se deplaseze prin intestin. Fantastic Voyage e ghidata cu ajutorul unei telecomenzi si produce miniimpulsuri electrice pentru a stimula peretii intestinului, care o deplaseaza astfel prin contractiile lor. Pastila video s-a dovedit extrem de utila in diagnosticarea unor boli greu de depistat.

 
Filme pe supermicul ecran
Primele playere video de buzunar au aparut pe piata americana in 2003, iar doua modele au fost premiate de Popular Science: Archos Video Player (600-900 de dolari, in functie de dotari) si RCA Lyra Audio-Video Jukebox (450 de dolari). Ambele inregistreaza date (muzica, filme, poze, fisiere) de pe TV, PC sau camera video si au ecrane color, cu diagonala de 10-12 centimetri.

Coafura fara frunze
Producatorul american de unelte pentru gradina Groom a adus pe piata anul trecut un mecanism special realizat pentru aranjarea tufisurilor din gradina, mecanism care, spre deosebire de rivalii sai, nu face mizerie. Garden Groom Safety Hedge Trimmer are atasat un aspirator pentru resturile rezultate din taierea tufisurilor, acestea fiind stocate intr-un compartiment special, care poate fi golit ulterior. In magazine, unealta poate fi gasita la 150 de dolari.

Filtru de apa antiterorist

Americanii au realizat un filtru care, pe langa faptul ca purifica apa de la chiuveta, o mai si curata de eventualele toxine ajunse acolo intentionat sau ba: antrax, gaz de lupta VX sau agenti patogeni precum cei care produc giardia, ciuma, e-coli si altele. Sistemul este inovator pentru ca nu se monteaza la chiuveta, putand fi luat si in calatoriile in „Lumea a Treia“. Practic, cateva picaturi de apa turnate in recipient activeaza o solutie capabila sa curete pana la patru litri de apa. Preparatul se toarna in vasul cu apa nesigura si, in cateva ore, aceasta devine 100% pura. Instalatia incape in buzunar, costa 130 de dolari si functioneaza cu baterii. Inutil de spus ca a fost testata de catre militarii americani in Afganistan.

Prius cel infatigabil
Automobilul hibrid Toyota Prius, aparut intr-o versiune noua, a primit Marele Premiu pentru inovatie tehnologica si a fost catalogat recent drept Masina anului 2004 in America de Nord. Folosind un motor care trece, la nevoie, de pe benzina (sau motorina) pe energie electrica, Prius isi reincarca singur bateria, in timpul mersului. Reducerea consumului de benzina justifica poate pretul de 20.000 de dolari per exemplar.

Noua generatie spatiala
In august 2003, NASA a lansat programul NGLT (Next Generation Launch Technology), a carui finalitate este realizarea unui nou model de naveta spatiala. Northrop Grumman, seful programului, a dezvaluit ca nava NGLT va fi compusa dintr-o racheta centrala si doua rezervoare-booster care nu se vor mai detasa de nava dupa lansarea acesteia, ci vor face parte integranta din fregata.

Foto: Reuters, Sony, Popsci.com
 
Tag-uri: Inventii | America