Home » D:News » Mai aproape de computerul cuantic: a fost creat un tranzistor funcţional dintr-un singur atom (VIDEO)

Mai aproape de computerul cuantic: a fost creat un tranzistor funcţional dintr-un singur atom (VIDEO)

Mai aproape de computerul cuantic: a fost creat un tranzistor funcţional dintr-un singur atom (VIDEO)
Publicat: 20.02.2012
O echipă de fizicieni americani şi australieni a construit un tranzistor funcţional compus dintr-un singur atom de fosfor încorporat într-un cristal de siliciu.

Fizicienii de la Universitatea New South Wales şi Universitatea Purdue afirmă că reuşita lor reprezintă primul pas spre conceperea unui computer quantic, ce va funcţiona la scară nanometrică.

Spre deosebire de computerele convenţionale, bazate pe tranzistori cu stări distincte „pornit” şi „oprit” (sau „0” şi „1”), computerele cuantice sunt construite din qubiţi. Spre deosebire de biţi, qubiţii pot reprezenta mai multe valori simultan, ca urmare a proprietăţilor mecanicii cuantice.

Computerele cuantice ar putea factoriza numerele mari cu o viteză mult mai mare decât computerele convenţionale, compromiţând astfel sistemele moderne de securitate folosite în comerţul electronic şi pentru a proteja intimitatea datelor. De asemenea, computerele cuantice vor face posibilă simularea structurilor moleculare cu o viteză record, ceea ce va accelera procesul de concepere a noilor medicamente şi a altor materiale.

„Abordarea echipei este extrem de puternică”, a comentat anunţul Andreas Heinrich, fizician în cadrul IBM. „Acesta este un efort de cel puţin 10 ani pentru a crea fire electrice extrem de mici şi pentru a le combina cu un atom de fosfor exact acolo unde le doresc”, a adăugat Heinrich.

Dr. Heinrich afirmă că această cercetare este un pas important spre realizarea unui computer cuantic funcţional. 

Chiar dacă au mai existat demonstraţii ale unor tranzistori creaţi dintr-un singur atom, actuala reuşită a fizicienilor americani şi australieni reprezintă un progres pe două fronturi: precizia cu care au amplasat tranzistorul şi folosirea tehnicilor industriale pentru construirea circuitului, ceea ce a făcut posibilă citirea şi scrierea de informaţie de pe tranzistor.

„Acest dispozitiv este perfect. Este pentru prima dată când cineva poate controla un singur atom într-un substrat cu acest nivel de precizie”, a declarat Michelle Simmons, conducătoarea echipei de cercetători şi totodată directorul Centrului de Computaţie Cuantică de la Universitatea New South Wales.

Sursa: New York Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase