Home » Timp Liber » TV (Noiembrie)

TV (Noiembrie)

TV (Noiembrie)
Publicat: 09.11.2007
Oare sexul, dimensiunea creierului sau emisfera cerebrala dominanta contribuie la performantele de exceptie? Sau cele care hranesc inteligenta, putand transforma pe oricine in geniu, sunt educatia si mediul? Folosind imagini generate pe computer, scanari cerebrale si opinii ale expertilor, aceasta serie examineaza trei minti geniale pentru a dezlega o parte dintre marile mistere ale creierului.

Sunt sclipitor!
National Geographic

Episodul Geniu din nastere vi-l prezinta pe Marc Yu, de sapte ani, un copil care pare sa aiba creierul special creat pentru muzica. La doi ani, Yu a invatat singur sa cante la pian un cântecel pentru copii, Mary Had a Little Lamb. Un an mai tarziu, interpreta Beethoven. Yu are o finete exceptionala a auzului, fiind capabil sa identifice notele muzicale la fel de usor cum identifica culorile, un talent cu care doar una din 10.000 de persoane se poate lauda. Mama sa l-a „expus“ la muzica de la o varsta foarte frageda. Oare acesta este faptul care a dus la dezvoltarea inclinatiilor sale muzicale sau Marc s-a nascut geniu?

Episodul Fa-ma geniu! vorbeste despre Suzana Polgar, prima femeie din lume mare maestru la sah. Suzana nu s-a nascut cu un creier sclipitor; acesta i-a fost antrenat intreaga copilarie. Neavand nici un alt mare jucator de sah in familie, ea si-a petrecut timpul studiind cu constiinciozitate peste 100.000 de scheme de sah. La 10 ani, castiga deja meciuri impotriva unor barbati de trei ori mai in varsta decat ea. Astazi, ca adult, Suzana poate juca cinci meciuri simultan, infruntandu-si oponentii prin telefon si fara a vedea tabla de sah. Se pare ca poate recunoaste schema de joc a adversarului aproape la fel de rapid cum poate recunoaste un prieten.

Al treilea episod, Geniu din greseala, spune povestea lui Tommy McHugh, un barbat care, in urma unei severe traume cerebrale, a descoperit ca este capabil sa numeasca, fara a sta prea mult pe ganduri, ziua din saptamana corespunzatoare oricarei date din trecut sau chiar de peste mii de ani in viitor. In plus, Tommy a inceput sa scrie poezii si sa picteze aproape maniacal, incapabil sa se mai opreasca. Studiind oameni ca Marc, Susan sau Tommy, unii cercetatori spera sa afle cum poate fi stimulata genialitatea ascunsa in fiecare dintre noi.

Istoria muzicii populare negre
TVR Cultural
11 noiembrie, ora 17.30

In urma cu 50 de ani, pe ringurile de dans din SUA, erau marcate, cu sfori, spatii distincte pentru albi si negri, acestia din urma fiind socotiti cetateni de categorie inferioara in propria tara. Astazi, muzica negrilor domina incontestabil o industrie de miliarde de dolari, in care R&B si hip-hop tintesc cele mai inalte pozitii ale clasamentelor din intreaga lume. Artisti precum Mary J. Blige, P. Diddy sau Beyonce au un statut demn de invidiat: detin controlul. In piesele lor se regaseste ADN-ul genului soul, folosit, in acest documentar, ca termen generic pentru a defini muzica populara neagra. O muzica a carei existenta n-ar fi fost posibila fara inovatiile unor cantareti de exceptie, precum Ray Charles, care au combinat spectaculos pasiunea pentru dans, ritmurile senzuale ale strazii si cantecul bisericesc, gospel. Documentarul de fata spune povestea felului in care muzica a schimbat lumea. Fara rhythm & blues n-ar fi aparut genul rock and roll. Iar fara rock and roll, n-am fi avut niciodata trupe precum The Beatles.

Adidas versus Puma
Viasat History
27 noiembrie, ora 23.00

Finala Cupei Mondiale la fotbal din 2006 n-a fost doar o batalie intre echipele Frantei si Italiei, ci si una intre sponsorii acestora, doi giganti ai echipamentului sportiv, Adidas si Puma. Duelul lor pentru suprematie in afaceri a inceput in urma cu peste 80 de ani, intr-un mic oras din Germania.
Acolo, Adolf Dassler si fratele sau, Rudolf, care au fondat ulterior cele doua companii rivale, fabricau pantofi sport cu cele mai simple mijloace. Firma fratilor a devenit prospera cand, la Olimpiada din 1936, alergatorul Jesse Owens a iesit invingator purtand pantofi-sport marca Dassler. Dar, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, intre cele doua familii au aparut tensiuni, relatiile s-au racit, iar firma s-a divizat: Adolf a fondat Adidas, Rudolf, Puma. Din acea zi, rivalitatea dintre cele doua companii a tinut lumea sportului in suspans…

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase