Home » Timp Liber » Fata cu margelele de stele – SmartNation.ro

Fata cu margelele de stele – SmartNation.ro

Fata cu margelele de stele – SmartNation.ro
Publicat: 29.07.2013
Scris de Smart Nation
Aurora priveste lumea si universul cu aceiasi ochi ca si noi toti. Insa la alta scara si, uneori, Aurora priveste lucruri nevazute, precum materia intunecata a galaxiilor. Datorita bursei postdoctorale Einstein Fellowship pe care o are la Universitatea Stanford din Statele Unive, ea poate studia o multime de lucruri interesante precum roiurile de galaxii sau componenta particulelor elementare din Univers, prin alte lentile decat retina ochiului – lentile ale unora din cele mai avansate telescoape din lume.
 
Despre descoperirile ei, importanta pe care o pot avea acestea pentru intelegerea vietii, despre visurile si fascinatia fata de ce se ascunde dincolo de cerul instelat la care ne uitam cu totii, Aurora vorbeste natural si deschis intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Tech School. In fata cuvintelor ei, galaxiile indepartate isi deschid fatetele nevazute.La fel si imaginatia noastra.
 
1.    Te provocam sa pornim intr-o calatorie prin timp, Aurora. Ce descoperire ti-ai dori sa faci in viitor in domeniul astrofizicii?
 
Din punctul meu de vedere, astept cu nerabdare lansarea urmatorului satelit japonez Astro-H in 2014 care va face pentru prima data posibila studierea spectrelor in domeniul razelor X cu o rezolutie fara precedent. In practica, asta inseamna ca vom putea masura abundenta unor elemente chimice in Univers cu o precizie imposibil de realizat pana acum, ceea ce ne va ajuta sa intelegem cum aceste elemente sunt sintetizate in interiorul stelelor si – implicit – cum s-a format tot carbonul, oxigenul, sau siliciul din care suntem alcatuiti noi si Pamantul.
 
Dar dintre proiectele in care nu sunt implicata, rezultatul pe care il astept cu cel mai mare interes este cand vom putea sa fotografiem pentru prima data gaura neagra din centrul galaxiei noastre, combinand 50 de telescoape radio din colturi diferite ale Terrei.
 
2.    Care consideri ca este Sfantul Graal al astrofizicii / elementul pe care toti cercetatorii vor sa-l descopere in momentul de fata si de ce?
 
Nu cred ca exista un singur astfel de element – exista cateva, foarte diferite, dar la fel de interesante. De exemplu, descoperirea unei planete cat mai asemanatoare Pamantului, unde viata – poate ca si inteligenta – ar putea exista intr-o alta parte a Galaxiei noastre. Sau, desigur, descoperirea particulelor din care este alcatuita materia intunecata din Univers – deocamdata insumand toate particulele cunoscute noua, protoni, electroni, etc, ajungem la doar un sfert din masa prezenta in cosmos, deci probabil avem inca multe particule noi de descoperit.
 
Un alt Sfant Graal este teoria unificata care va impacta fizica cuantica cu teoria generala a relativitatii, care in prezent se contrazic. Exista deci multe posibilitati pentru progres si poate ca ne asteapta o descoperire revolutionara chiar in aceasta decada.
 
 
3.    In ce masura sunt importante descoperirile din astrofizica pentru generatia de azi / pentru ziua de maine sau pentru lumea de peste 10 / 20 de ani?
 
Nu se stie niciodata. Programul Apollo – prima misiune prin care omul a pasit pe Luna – a generat un numar incredibil de inventii pe care le folosim zilnic – metode de preparare si conservare a mancarii, reciclarea apei, metode folosite in fizioterapie sau tehnologia din spatele magnetoencefalogramelor. Sistemul GPS nu ar functiona corect fara aplicatia teoriei generale a relativitatii.
 
Dezvoltarea tehnologica datorata construirii de noi sateliti necesari pentru a produce noi date care ne sunt necesare pentru a intelege Universul va avea in mod sigur aplicatii practice. Dar nu acesta este motivul principal pentru a investi in cercetare. Dincolo de latura practica, fiind creaturi inteligente, oamenii au o curiozitate innascuta si simt nevoia de a explora lumea din jurul lor. Faptul ca putem progresa in a intelege legile fundamentale care guverneaza existenta Universului ar trebui sa aiba o importanta deosebita pentru noi, independent de descoperirile tehnologice folosite in practica.
 
 
 
 
Smart Nation este platforma unde tehnologia va inspira pe voi toti. Sa va imaginati, sa inovati, sa creati!
 
Intra pe SmartNation.ro daca vrei sa fii informat in legatura cu noile gadget-uri, dar si pentru a putea afla cum functioneaza, ce fac si cum iti pot imbunatati viata de zi cu zi. 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase