Home » Timp Liber » Anticarul din Kabul

Anticarul din Kabul

Anticarul din Kabul
Publicat: 13.01.2009
Un subiect fierbinte – Afganistanul jurnalelor noastre. Cartea cu o multime de ecouri si recenzii a fost citita de toti insetatii politicii. Un boom editorial – vinderea a mai mult de un milion de exemplare.

Autor: Asne Seierstad
Editura: All

Este mai ales o carte care tinde spre o revolta organica legata de conditia femeii afgane. In ce stare de umilinta, de supunere e obligata sa stea! Cat de diforma pare uneori gandirea barbatilor de acolo! Totusi realizez ca autoarea nu face altceva decat sa apere valorile occidentale pe care le considera infailibile si aducand maximum de onoare si libertate.

Aceasta privire literara dinlauntrul societatii afgane m-a facut sa realizez ca intre studiile politice se vorbeste foarte rar despre societatea fundamentalista, construita pe prescriptiile religioase. Este societatea in care nu este nevoie de politie sau armata pentru simplul motiv ca toti cetatenii isi fac foarte vigilent datoria civica. Cutumele se aplica intocmai, fara nicio critica, iar incalcarea lor aduce pedepse foarte grele. Este o conceptie tribala in care indoiala nu-si are locul. Nici nu stiu daca trebuie sa ma revolt. La origine, aceste fapte sunt datorate nevoii de dreptate. Si convingerii ca o singura carte, Coranul are toate raspunsurile pentru evenimentele societatii sau daca nu, interpreti potriviti, mulahii pentru orice alta nelamurire. Restul e datorat lipsei de educatie si saraciei.

Citeste continuarea pe www.bookblog.ro
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase