Prima pagină Travelling

Cele mai tari 31 de destinatii de vacanta din 2010

Cecilia Stroe | 02.11.2010 | ● Vizualizări: 5791
Cele mai tari 31 de destinatii de vacanta din 2010     vacata 2010, destinatii 2010, concediu, cele mai tari locuri de vacanta, sri lanka, patagonia, seul, mysore, copenhaga, koh kood, damasc, cesme, antarctica, leipzig, los angeles, shanghai, mumbai, minorca, costa rica, marrakesh, las vegas, bahia, istanbul, shenzhen, macedonia, africa de sud, breckenridge, muntenegru, vancouver, columbia, kitzbuhel, norvegia, gargano, nepal, kuala lumpur + zoom
Galerie foto (32)

Ce ganduri de vacanta ai pentru acest an? Daca nu te-ai decis, pentru a te ajuta, DESCOPERA.ro iti propune 31 de destinatii “trendy” din intreaga lume, girate de prestigiosului cotidian american New York Times drept cele mai tari locuri de vacanta din 2010.

1. SRI LANKA: La GradinaZoologica tropicala

Chiar daca checkpoint-urile militare amintesc inca de cei 25 deani de razboi civil din trecutul recent al tarii, Sri Lanka,insula-gradina din largul coastei Oceanului Indian, poate insfarsit sa primeasca turisti si sa-si arate lumii comorile. Pentrua fi asigurat accesul mai facil la Nilaveli Beach, o statiuneaflata pe coasta de est, la 275 km de capitala Colombo, va fi inscurt timp inaugurat un nou aeroport la Matara. Acest oraseldecimat de un tsunami in 2004 este in prezent plin de case deoaspeti si boutique-hoteluri. Un exemplu? Sun House, in stil colonial, care pare construit special pentru regina Angliei.*

2. PATAGONIA:Vinoterapie in Argentina

In urma cu 10 ani, un grup de aventurieri desoperea un coltisorfertil pentru a cultiva vita-de-vie in Patagonia, la San Patriciodel Chanar, lansandu-se in productia de vinuri negre de calitate:Merlot, Cabernet si Pinot. Pentru a va convinge nu trebuie decat samergeti la Bodega del Fin del Mundo sau la Enoteca VallePerdido. Pe langa degustari, turistii au la dispozitie in zona18 camere, si un spa specializat in tratamente pe baza destruguri.

*

3. SEUL: In capitaladesignului

Uitati de Tokyo. In 2010, destinatia amatorilor de design esteSeul. In competitie cu Milano si New York, capitala coreeana a fostaleasa anul acesta Capitala Mondiala a Designului. Din 17septembrie pana in 17 octombrie, tot aici va avea loc si un targ deprofil (Seoul Design Fair), o manifestare care anul trecut a atrasaproape trei milioane de vizitatori.

*

4. MYSORE: In India, incautarea fericirii

Pe cat se pare, moda calatorilor initiatice si de meditatiecastiga de la an la an tot mai multi fani. La Mysore, orasulpalatelor din sudul Indiei, pelerinajul yoga urmeaza invataturilemaestrului Krishna Pattabhi Jois, mort in 2009 la 94 de ani. Lascoala acestuia, Ashtanga Yoga Research Institute, care se aflaacum in mainile nepotului, trainingul dureaza circa o luna.

*

5. COPENHAGA: Viva LaRevolution!

Daca summit-ul pe tema incalzirii globale desfasurat aici inluna decembrie a anului trecut a fost considerat de multi un esec,capitala Danemarcei s-a reconfirmat insa drept unul dintre cele mai"verzi" orase din Europa. Adevarate protagoniste ale "revolutieiverzi" sunt aici pistele kilometrice pentru biciclisti, caretraverseaza fiecare artera citadina, si evident bicicletele, carepot fi inchiriate gratuit. Si pentru ca la Copenhaga a venit sivremea asa-numitei "recalificarii a ariilor urbane", Norrebro, pevremuri un cartier rau-famat, s-a transformat acum intr-una dinzonele preferate ale studentilor si intelectualilor, care-si dauintalnire in piata Sankt Hans Torv. Distractia e garantata, iarlocalurile sunt deschise pana dimineata.

*

6. KOH KOOD: Paradisuldin insula

Noua destinatie de lux din Thailanda este Koh Kood, in insuleleTrat; una mai putin frecventata pe vremuri din cauza tensiunilordin Cambogia vecina si a dificultatilor de acces, poate conta inprezent pe zboruri directe din multe orase ale lumii si"resort"-uri paradisiace. Unul dintre acestea, Soneva Kiri alretelei Six Senses pune la dispozitia turistilor 42 devile-boungalow si o experienta demna de un Robinson Crusoe alzilelor noastre, basca toate facilitatile la indemana.

*

7. DAMASC:Siriana

Damascul a inteles ca turistii pot reprezenta o adevarata minade aur. Luand exemplul restructurarii riad-urilor din Marrakesh,L'hotellerie Siriana (declarata "perla Siriei") a trecut printr-un"restyling" serios pentru a le restitui splendoarea anticacladirilor din centrul istoric. In urma "liftingului" au aparut sinumeroase boutique hotel, precum Old Vine siHanania.

*

8. CESME: La mare, inTurcia

Urmatoarea oprire, Cesme, Turcia. Pe vremuri un satuc amortit depescari, acest coltisor de pe coasta Marii Egee ramas intact s-areinventat ca destinatie "trendy". Una dintre explicatiilesuccesului turistic fulminant este cel mai probabil si plajaAlacati, care vara trecuta a gazduit Cupa Mondiala a ProfessionalWindsurfer Association Slalom. Turistii asteapta cu sufletul lagura primavara 2010, cand aici va fi finalizat hotelul Nars Alacati;care deja promite sa devina locul preferat de petrecere aweek-end-urilor pentru lumea buna din Istanbul.

*

9. ANTARCTICA: Ultimiighetari

Ar putea fi ultimul an in care turistii sa poate vizitaAntarctica. Noi restrictii de protejare a mediului si amenintarearapidei topiri a ghetarilor limiteaza si mai tare turismul in zona,care si-asa in ultimii ani a inregistrat o scadere. Frigurosuldesert antarctic este un ecosistem fragil, spun oamenii de stiinta,iar giganticele nave de croaziera pot sa-i dauneze si mai tare. Caatare, Abercrombie & Kent a lansat deja Le Boreal, nava de luxeco-compatibila, dar cu o capacitate de "doar" 199 de pasageri.

*

10. LEIPZIG: 365 de zilede muzica

Elegantul oras din Germania de Est sarbatoreste anul acesta ceade-a 325-a aniversare a nasterii lui Johann Sebastian Bach, dar sipe cea cu numarul 200 a lui Robert Schumann. Calendarul este prinurmare doldora de evenimente culturale: concerte, festivaluri,expozitii si mult-asteptata redeschidere a Muzeului Bach. Deasemenea, Muzeul de Arte Frumoase din oras organizeaza oretrospectiva dedicata lui Neo Raunch, parintele noii scoliartistice din Leipzig si predecesor al avangardelor contemporane.Turistii ajunsi aici mai pot face o vizita la Spinnerei, o moaraveche de bumbac care adaposteste 11 galerii de arta, cafenele si opensiune nou-nouta, Meisterzimmer, cu o oferta imbatabila: camera dubla la50 €). In luna mai, de neratat este Leipzig Pop Up Festival.

*

11. LOS ANGELES: Inavangarda artei

Orasul Ingerilor nu este chiar o destinatie clasica pentruamatorii de arta, sustin chiar americanii. Si totusi, la o priviremai atenta, in oras exista o viata artistica trepidanta. Inoctombrie anul trecut, galeria Culver City Blum & Poe a inaugurat un nouspatiu de 21.000 mp, iar mai inainte, in iulie, galeristul Thomas Solomon a deschis o galerie noua in cartierulChinatown. In 2010 sunt prevazute alte evenimente: Los Angeles County Museum ofArt va fi marit in cadrul unui proiect semnat de celebrularhitect Renzo Piano, iar Museum of Contemporary Art va sarbatori a 30-aaniversare printr-o expozitie cuprinzand peste 500 opere dinimpunatoarea colectie de arta postbelica a institutiei.

*

12. SHANGHAI: Bettercity, better life

Aceasta este filosofia Shanghai-ului care se pregateste intenspentru marele eveniment EXPO 2010 (1 mai - 31 octombrie). DupaJocurile Olimpice desfasurate la Pechin, China nu sta cu mainile-nsan, iar Shanghai da zor sa intampine cele 70 milioane devizitatori conform ultimelor estimari. Lucrarile faraonice antamatein vederea Expozitiei au implicat arhitecti celebri, reteaua demetrou a fost deja extinsa, iar caile pietonale dublate, cu oinvestitie de 10 miliarde de dolari.

*

13. MUMBAI: Renastereaartei stradale

In vederea comemorarii unui an de la atentatele din 2008,locuitorii din Mumbai au pictat un murales cu lungimea de unchilometru pentru a-si dovedi dragostea fata de oras. Initiativa,datorata unui grup de artisti din cadrul Mumbai Arts Project (MAP),a generat numeroase alte proiecte de arta publica, un semnalincurajator al renasterii artistice a orasului. In Colaba ArtDistrict s-au deschis recent cinci galerii de arta contemporana sise asteapta inaugurarea altor doua, la BMB Gallery siVolte; mai existasi Project88, un avanpost al Galeriei 88 din Calcutta, care sponsorizeazaautori indieni emergenti si artisti asiatici.

*

14. MINORCA: Turismulrural-chic

In timp ce Ibiza si Maiorca sunt destinatiile preferate de"insomniaci", pentru oferta consistenta de distractii nocturne,Minorca ramane o oaza de calm in Mediterana. Declarata biosfera decatre Unesco, insula din Baleare isi protejeaza naturanecontaminata, confirmandu-se si anul acesta ca destinatia idealapentru turistii cu constiinta "verde". Pentru un sejur chic peinsula, bed&breakfast reprezinta insa maximum de confort.

*

15. COSTA RICA: Inimparatia pasarilor

Noutatea absoluta a lui 2010 este Costa RicanBird Route, noul paradis al amatorilor de birdwatching. Traseultrece prin 13 rezerve diferite, habitaturi naturale a peste 500 despecii de pasarii si poate fi parcurs de turisti individual (cuajutorul unei harti descarcabile online) sau insotiti de ornitologisi ghizi locali. Exista si posibilitatea cazarii in asa-numitele"eco-lodge" si a excursiilor in canoe.

*

16. MARRAKESH: Unde seavanta… VIP-urile

Anticele ziduri ale Marrakeshului probabil ca au reusit saprotejeze orasul de recesiunea globala. In ultima vreme, hotelurilede lux au rasarit aici ca ciupercile dupa ploaie, iar unul dintresimbolurile acestui "apetit" pentru "decadenta" al marocanilor esteMamounia,redeschis in noiembrie, anul trecut, dupa lucrari de restaurare de176 milioane dolari. Pentru a va face o idee, la spectacolul deinaugurare a complexului turistic (in cadrul caruia acrobatii de laCirque du Soleil au escaladat zidurile hotelului) au fost prezentestaturi precum Jennifer Aniston, Orlando Bloom si Gwyneth Paltrow.In curand, in oras isi va deschide portile si Royal Mansour, alcarui proprietar este regele Mohammed VI, cel care - spun"gurile-rele" -, ar fi responsabil cu alura "glamour" a intregiitari in ultimii ani. Royal Mansour va fi un soi de mini-medina de20.000 mp, in stil andaluz, prevazuta cu piscine private, sali desport, baie turceasca si trei restaurante. Doar pentru femei, laperiferia orasului va fi deschis un "refugiu" de lux,un spa denumit sugestiv Harem.

*

17. LAS VEGAS: Cu Elvisla mall

In pofida faptului ca in 2009 s-a inregistrat o scadere anumarului de vizitatori cu 4%, Las Vegas continua sa investeasca inturism. Sunt aproape gata lucrarile la City Center, megacomplex aflat pe Strip, bulevardul cel mai celebru din Las Vegas siau fost deja inaugurate trei hoteluri si un mall dedicatshopping-ului de lux. De asemenea, sunt asteptate si residence-ulVeer Towers si boutique hotelul Harmon, cu o capacitate de 400 decamere. La dispozitia clientilor, City Center va pune si unnightclub enorm, unde acrobatii companiei Cirque Du Soleil vorprezenta Viva Elvis, spectacol-tribut adus regelui rock-ului.

*

18. BAHIA: Lux in paside samba

In 2016, se stie, toti ochii vor fi atintit pe Rio de Janeiro,cu ocazia Jocurilor Olimpice. Pana atunci, lumea merge la Bahia, innord-estul Braziliei, destinatie extrem de "trendy" datoritaamestecului de culturi, peisajului de carte postala si noilorhoteluri luxoase. In satul Trancoso, designerul olandez Wilbert Dasa deschis Uxua CasaHotel, realizat din materiale reciclate si vechi barci depescuit abandonate. Iar Salvador di Bahia, pe langa carnaval, estefaimos atat pentru Pelourinho District, un fel de "templu" alshopping-ului, cat si pentru Zank Hotel si Pestana Bahia Lodge, ambele oferind opriveliste spectaculoasa asupra Oceanului Atlantic.

*

19. ISTANBUL: Capitalaeuropeana a culturii

Reputatia acestui oras creste an de an, si mai ales in lumeaartei. Istanbul, ales capitala Europeana a Culturii in 2010, are unafis incarcat de evenimente, performance-uri, vernisaje, concerte(lista completa la: en.instanbul2010.org/index.htm). Un mod mairapid pentru o imersiune totala in arta turca este insa un sejurpetrecut la Misir Appartments, situat de-a lungul bulevardului caretraverseaza Beyoglu, cartierul modei. Aici, intr-o cladire elegantase afla si unele dintre cele mai frecventate galerii ale orasului,precum Galerist si Gallerie Nev.

*

20. SHENZHEN: Masaj sitehnologie low-cost

De-aci a plecat Ipod-ul, din acest oras industrial aflat la oora cu trenul de Hong Kong. In ultimii ani, Shenzehen a inregistratun boom economic fulminant, fiind in prezent la fel de prosper caShangai si Pechin. Deocamdata insa, luxul aici este inca accesibil,daca tinem cont de faptul ca, de exemplu, la Regina Spa se poatedormi cu 15 dolari pe noapte, iar preturile unui masaj pornesc dela 25 de dolari.

*

21. MACEDONIA: InBalcani

Lacul Ohrid este unul dintre cele mai adanci de pe planeta, iarasezarile antice care rasar pe malurile lui au fost puse la adapostde Unesco. Nu-i de mirare ca macedonenii prefera sa-si petreacavacantele la Ohrid, nu departe de granita albaneza. Pentrupromovarea turismului pe aceste meleaguri putin cunoscute, a fostprevazuta deschiderea unui aeroport international in zona, siconstructia a sase hoteluri de lux. Macedonia a facut in ultimultimp investitii importante, si acest lucru incepe sa dea roade.

*

22. AFRICA DE SUD: Pestadion

Microbistii stiu deja unde vor merge la vara: in Africa de sud,la Mondialele 2010. E drept ca meciurile se vor juca in noua orase,dar cel care a investit cel mai tare in vederea evenimentului esteCape Town, unde multe hoteluri nou-noute isi asteapta dejaclientii. TajCape Town este si el aproape de finalizare, iar intre douameciuri, puteti profita si de un safari.

*

23. BRECKENRIDGE:Amsterdamul din Colorado.

Celebra statiune de schi din orasul de mineri Breckenridge, cuocazia celei de-a 150-a aniversari va legaliza consumulcantitatilor mici de marijuana. Un "cadou" destul de neobisnuit pentru acesta localitate apreciata de schiorii din intreagalume.

*

24. MUNTENEGRU: Surf laAda Bojana

Pentru unii, paradisul se gaseste in Muntenegru, la granita cuAlbania. Mai precis, pentru surferii germani, englezi si francezi,care au descoperit acest loc de ceva vreme si au decretat insulaAda Bojana drept destinatia lor favorita. Clima perfecta, vant cattrebuie, plaje cu nisip fin si bere ieftina. O singura precizare:resort-ul de pe insula este un "fief" al nudistilor. Pentru"pudici" exista insa Mediteran Hotel, in oraselul Ulcinj, la 15minute distanta.

*

25. VANCOUVER: Canadasalbatica

Ultima senzatie este Wild Pacific Trail, un tur organizat prinpaduri de cedri si stejari rosii. Se parcurge un traseu spectaculosprintr-o Canada salbatica, care de la Vancouver ajunge pana laNanaimo, pe coasta orientala. Punctul de pornire este satul depescari Folksy Ucluelet. Pentru a innopta puteti opta pentruTerraceBeach Resort, apreciat pentru atmosfera retro.

*

26. COLUMBIA: Vantulschimbarii in America latina

Nu s-a numarat multa vreme printre destinatiile turistice celemai "trendy" din cauza traficantilor de cocaina si episoadelor deviolenta, dar trend-setterii stiu ca lucrurile se mai schimba.Incepand cu capitala, Bogotà, care de la finele anilor '90 s-atransformat radical, dispunand acum de trotuare largi, piste pentrubiciclisti, oaze de verdeata si un sistem de transport in comun maieficient menit a limita utilizarea automobilelor. Pentru ceiinteresati de mare, Cartagena este considerata destinatia ideala.Declarat Patrimoniu al Umanitatii, acest oras se afla acum "pe val"din punct de vedere turistic. O adresa utila este l'HotelTcherassi, proiectat de designerul columbian SilviaTcherassi.

*

27. KITZBUHEL: Sport simancare

Nu exista schior adevarat sa nu fi auzit de Kitzbühel, renumitastatiune austriaca de schi, cu 53 de instalatii de telecabina si104 chilometri de piste. Dar printre atuurile acestei localitati senumara si numeroasele restaurante dedicate perioadei de "aprèsski". Pentru un itinerariu "gurmand" se poate face o oprire laHotelTennerhof, posesor al unei stele Michelin, sau la HotelSchwarzer Adler, unde se afla restaurantulNeuwirt. Aici ficatul de gasca la cuptor cu garnitura demigdale si sos de prune este doar una dintre specialitatile carorali s-a dus vestea.

*

28. NORVEGIA: Nu doarfiorduri

Norvegienii o stiu deja, destinatiile cele mai frecventate innord sunt fiordurile si coastele dantelate, vizitate de turistivara, in cadrul croazierelor. Si-atunci, cu perioada estivalaacoperita, ei s-au concentrat asupra sporturilor de iarna, catrekkingul, schi-ul sau excursiile in barca printre gheturi.

*

29. GARGANO. In Italia,ieftin

In regiunea italiana Puglia, la Marea Adriatica, localitateaGargano este considerata destinatia perfecta pentru vacantaestivala. Zona este una extrem de pitoreasca, aici existand si unParc National, dar Gargano ofera mai ales cea mai cautata dintreatractii in aceste vremuri de criza: preturile reduse la cazare. Lahotelurile din zona, o camera costa in medie intre 30 si 60 deeuro.

*

30. NEPAL: Luna de miere(gay) pe Everest

In Nepal, Curtea Suprema a decis ca homosexualii au aceleasidrepturi cu heterosexualii. Prin urmare, una dintre tarile cele maiconservatoare din lume a devenit dintr-o data "gay friendly", iar oagentie de turism din Katmandu a si pregatit sejururi specialepentru lesbiene si transgenderi. Anul acesta, guvernul ar putealegaliza casatoriile intre persoanele de acelasi sex si astfelfatidicul "da" va putea fi pronuntat de pe Everest.

*

31. KUALA LUMPUR: 24 deore de shopping

In capitala Malaeziei, noua strada a modei este Jalan BukitBintag, unde designerul Bernard Chandran (o imbraca pe Lady Gaga,daca asta va spune ceva) a inaugurat recent un concept store. Totpentru shopping se poate merge si la Jalan Telawi si in cartierulBangsar, la 15 minute cu taxiul de centrul orasului. Pentru a-icunoaste pe tinerii designeri exista si un soi de targ, organizatla fiecare 3 luni intr-una dintre discotecile cele mai la moda dinKuala Lumpur, Zouk.

*

______________________________________

CITESTE SI: