Piratii din Caraibe in vacanta
Prima pagină Travelling

Piratii din Caraibe in vacanta

Dan-Silviu Boerescu | 09.24.2009 | ● Vizualizări: 1042
Piratii din Caraibe in vacanta     vacanta in Caraibe, vacanta in mexic, vacanta 2009, concediu, guadelupa, martinica, santa lucia, curacao, aruba, bonaire, veracruz, acapulco + zoom
Galerie foto (17)

O vacanta adevarata inseamna, in primul rand, evadarea din spatiile conventionale care ne populeaza imaginarul. Insulele din Caraibe sau statiunile de lux mexicane reprezinta tot atatea provocari, pline de culoare exotica, ale turismului clasic. Aventura dar si rasfat, o calatorie spre aceste destinatii presupune descoperirea unei lumi fabuloase si, poate, reinventarea propriei personalitati. Hai sa vedem unde si-ar petrece vacanta... piratii din Caraibe!

GUADELUPA

Botezata astfel de catre Columb in onoarea sfintei Notre Dame deGuadelupe d'Estremadura (careia navigatorul i-a atribuit salvareacorabiei sale in timpul unei furtuni), insula - care isi arecapitala la Point-à-Pitre - este un teritoriu francez de pestemari, marginit la vest de Marea Caraibelor si la est de OceanulAtlantic. Natura ofera o varietate de peisaje, toate obligatoriu de explorat, de laplaje luxuriante si lagune, la paduritropicale si canioane.

Ameste­cul cultural, cu influente coloniale alevechii Frante, local-caraibiene dar si africane, se rasfrange nudoar in spiritualitatea creola, ci si in senzatio­na­la gastronomie locala, bazata pe fructe sipeste. Nu poti rata bananele flambate, langustele cu sos deusturoi, supa z'habitant sau ti-punch-ul, bautura nationala - uncocktail pe baza de rom. Evident, unul dintre obiectivele turisticetraditionale este Muzeul Romului, de langa Sainte Rose.

MARTINICA

Tara a carnavalului permanent, "Insula Florilor" este unmelting pot de civilizatii si rase, fapt ce se reflecta si incalendarul - extrem de colorat - al evenimentelor de peste an.Astfel, in iulie se tine Festivalul Bananei, dar si SarbatoareaMacouba (rituri africane pe ritmuri caraibiene), iar in august -Festivalul Marii, Sarbatoarea Pestelui si Pescuitului, dar si procesiunilede Sfanta Maria.

Foarte populare sunt yachting-ul si alte sporturi nautice. Pietele suntpline de pitoresc, tarabele fiind incarcate cu fructe, legume,condimente si, evident, peste. Ca si in Guadelupa, se bea ti-punch(rom alb, sirop din trestie de zahar, plus o feliuta de lamaie) sise mananca fructe de mare, dar si faimosul Colombo de porc (pentrucare secretul este marinarea carnii intr-o "supa" decondimente).

SANTALUCÌA

Insulita are forma unui mango (sau a unuiavocado?), insa detine toate "fructele" Paradisului: plaje laAtlantic si la Marea Caraibelor, doua varfuri muntoase gemene(Pitonii, aprox. 700 de metri), orhidee salbatice gigantice,pasari rare (papagalul de Santa Lucìa) si, nuin ultimul rand, livezi de banani, mango, papaya si cocotieri.Diversitatea nu se opreste aici. Pe langa mostenirea franceza,cultura creola se resimte si de influentele coloniale britanice,engleza fiind limba oficiala, alaturi de dialectul patois(francofon).

Santa Lucìa mai este cunoscuta si ca "Insula lunii de miere", multe cupluri alegand chiar sa-sifaca nunta aici. Bucataria creola este intersectata defelurile englezesti, de la traditionala placinta de rinichi la fish& chips. In august, Sarbatoarea Targovetilor si FestivalulRozelor aduc insulei un plus de exuberanta antileza.

CURAÇAO

Capitala Antilelor olandeze a dat numele unuifaimos lichior din portocale amare (cunoscut, la noi, in variantaalbastruie, desi el mai exista in alte patru culori) si esterenumita gratie carnavalului sau, pentru care tumba inseamnaacelasi lucru ca si samba pentru manifestarea similara de la Rio. Paradis alscufundatorilor,insula are hoteluri spectaculoase, cu camere ai caror peretitransparenti iti permit sa admiri acvarii cu pesti tropicali si cupiscine in care poti inota alaturi de delfini.

Oraselul de resedinta, Willemstad, esteun Amsterdam in miniatura si a fost declaratde UNESCO parte a patrimoniului cultural mondial. Situata laintersectia mai multor bucatarii savuroase, gastronomia e atat dediversificata, incat, la aceeasi masa, iti poti delecta simturilecu aperitive indoneziene, feijoada braziliana, fripturi texane,fructe de mare à la creole si inghetata olandeza.

ARUBA

"Bon Bini!" sau "Welcome!" intr-o alta posesiuneolandeza, care a fost stapanita initial de indienii caraibieni, iarapoi de spanioli. In timpul razboaielor napo­leo­nie­ne, englezii au preluat si eicontrolul asupra sa, returnand-o insa Olandei in 1816. Intre timp,nu putini sclavi africani au fost adusi ca mana de lucru pe insulafaimo­su­lui copac divi-divi, cu coroana mereu inclinata la 45grade din cauza vanturilor.

Limba neoficiala este papiamento, o combinatieintre olandeza, spaniola si arawak (limba nativilor indieni).Cazinourile si posibilitatea de a incheiacasatorii rapide intr-un cadru exotic atrag turistii deopotriva cuplajele binecuvantate de soare si de apa de culoare albastru-neon(ideala pentru snorkeling sau scuba diving). Reciful maipoate fi explorat cu un minisubmarin, Atalantis VI.

De vizitat si fabrica in care frun­zele de aloesunt transformate in produse cosmetice. Alaturi de fructele demare, homarul constituie o deosebita atractie a bucatariei locale,bine reprezentata la Madame Janette (local botezat dupa numelecelei mai iuti specii de ardei din lume).

BONAIRE

Aceasta insula din sudul Caraibelor, foarteaproape de coasta Venezuelei, este renumita pentru proiectele saleecologice. Astfel, ea are unele dintre cele maifrumoase si curate litoraluri din zona, fapt ce o recomanda pentrutoata gama de sporturi acvatice, de la scufundari la windsurfing.



In plus, in zona impadurita se poate practica mountain biking, iarin laguna de mangrove amatorii de caiac gasesc un decor ideal.Situata un pic deasupra Ecuatorului, Bonaire propune o temperaturamedie de 25 de grade Celsius, iar plajele sale sunt deschise tottimpul anului. O distractie speciala o constituie picnicul peinsula parasita Klein Bonaire, la numai cinci minute de mers cu unwater taxi. Pescarii gasesc aici specii ca dorada sau tonul, alecaror exemplare ating dimensiuni apreciabile.



In dupa-amiezile calduroase, la cofetaria Prisca's din Rincon sepoate savura cea mai buna inghetata de casa din toate AntileleOlandeze, aromele folosite fiind mango, cocos, ananas, banana saurom. Restaurantele au profiluri variate, de la libanez laargentinian si de la surinamez la elvetian sau chinezesc. Ocaracteristica generala este aceea ca multe feluri vin insotite de o specialitatelocala, sosul pika siboyo (din ceapa marinata in otet cu ardeiiute).

VERACRUZ

Perla Golfului Mexic pastreaza inca farmeculinceptutului de secol XX, desi, in ultimele decenii, au aparut siaici hote­luri ultramoderne, cu arhitecturafuturista. Vecinatatile sunt si ele, in sine, tentante. Inapropiere, se gasesc ruine olmece, iar Jalapa este considerat"Ora­sul Florilor". Totusi, fascinant ramane portul. Ambianta deaici aminteste, prin muzica si mancare, de Brazilia sauTrinidad.

La Veracruz a fost, de pilda, inventata celebraLa Bamba. Cat des­pre bucatarie, sa nu uitam ca aici a inceputfolosirea vaniliei ca rafinament gastronomic. Un condiment specific zonei este acuyo sau hojasanta. Rosiile si avocado sunt privilegiate in meniuri, la fel casi un fel de milk-shake numit helado. Din Caraibe, spaniolii auimpor­tat plante precum ananasul sau trestia de zahar si, o data cuele, o intreaga cultura afro-cubaneza. Portughezii au introdus, larandul lor, arahidele, garni­tu­ra obligatorie a carnii sau apestelui, in special in compozitia sosurilor. Cu un singur cuvant,aceasta sofisticata bucata­rie se numeste jarocho.

ACAPULCO

Cea mai renumita statiune mexicana la Pacific ainspirat melodii si filme celebre, ceea ce a ajutat-o sa-si mentinastatutul de principala destinatie turistica a tarii. Avangarda aluxului, este o statiune vanata de vedete. Desi interzise prinlege, topless si nudismul sunt practicate nestingherit pe plajeleprivate ale marilor hoteluri.

Trabucurile cubaneze originale se gasesc inmagazinele specializate si constituie un cadou nu lipsit desemnificatie pentru barbatii care decid sa se insoare aici. Pelanga golf si tenis, la Acapulco se poate practica hipismul, dar sibungee jumping-ul sau aproape orice alt sport extrem. In linii mari, se poate faceorice lucru care poate stimula adrenalina turistilor ce vor sa-sicheltuiasca aici nu doar banii, ci si energia.

In restaurante, meniurile sunt, in general, celeinternationale, dar nu lipsesc specialitati traditionale caguacamole, ori preparate din peste si fructe de mare. Daca e,totusi, sa cautam ceva cu autentic parfum local, aceasta ar fi bucataria Yucatàn,considerata prima de tip "fusion" din istorie, ea imbinandinfluentele mayase cu cele hispanice si pe celefrantuzesti cu cele caraibiene. Ingredient hot: ardeiul iutehabanero.

CITESTE SI: