Home » Travelling » Drei zile si Drei nopti In Mozart Bull Land

Drei zile si Drei nopti In Mozart Bull Land

Publicat: 19.01.2007
De la un satuc celtic cu nume astazi uitat, la fitosul club Republic din zilele noastre este un drum lung, pe care au defilat colonisti romani, arhiepiscopi, printi, alchimisti, Amadeus, Mateschitz, acrobatii The Flying Bulls din Hangar-7 si capitanul cu alura de Brad Pitt al echipei de hochei The Red Bulls Salzburg. Dupa toti acestia, am ajuns si noi, 6 ghertoi. Din Romania.

Dar sa fie oare de ajuns trei zile si trei nopti pentru a cunoaste Salzburgul? Pentru mine nu au fost. Oricum, daca ajungeti acolo, o sesiune de shopping pe Getreidegasse, o vizita la Mozart Geburtshaus, la Hohensalzburg si la Hangar-7, plus o raita prin „tavernele“ care se rasfira cu generozitate pe ambele maluri ale Salzach-ului sunt obligatorii.

Hangar-7
Este situat pe aeroportul din Salzburg, a fost inaugurat la 22 august 2003 si e cel mai exclusivist muzeu aviatic din lume. O cladire futurista din metal si sticla, cu o structura circulara, bizara, care instapaneste o atmosfera de basm SF postmodern. Diverse modele de aparate de zbor, restaurate si redecorate de catre mesterii de la The Flying Bulls (care au facut un fel de Pimp My Flight cu avioanele muzeului), masini de Formula 1 Sauber, colectia de arta Master of Origami, canapele de piele alba si bonsai dispusi intr-un cerc feng shui, restaurantul Ikarus (unde pe tot parcursul anului 2005 sunt invitati maestri bucatari din toata lumea), un bar din sticla situat chiar in varful constructiei, un lounge foarte tech si o toaleta asemanatoare cu bordul unei nave din Star Trek… cine a decretat ca Hangar-7 este un muzeu?!

And the winner is…
Bon Appetit! E adevarat, la Flugtag au castigat locul 3, dar noua ni s-au parut cei mai haiosi, atat in ceea ce priveste designul aparatului si prezenta scenica, cat si in privinta executiei. Flugtag a debutat in 1991, la Viena, pornind de la ideea lui Dietrich Mateschitz, proprietarul si fondatorul Red Bull.

Este o competitie pentru amatori in care echipele participante isi construiesc propriile aparate de zbor si le lanseaza de pe o rampa situata deasupra unei ape. In ultimii 10 ani, concursul Red Bull Flugtag a avut loc pe cinci continente, in peste 20 de tari, iar in 2005 a poposit… pe Dambovita, in Romania.

Fata din poza de deasupra casetei, 90-60-90, se cheama Carla. Cei cinci „bucatari“ Bon Appetit! sunt, de la stanga la dreapta, Ionut (pilotul), Ioan (cel care a proiectat aparatul; este o fatalitate pe care cu totii am acceptat-o faptul ca Ioan sa nu apara in nici o poza), Ionel (Johnny), Cornel (also known as Bebita) si Andrei (bucatarul-sef). Magnificul zbor cu carnatul deasupra Dambovitei a fost premiat cu o excursie VIP la Salzburg, unde baietii au vizitat Hangar-7.

Este in jur de 5 dimineata. Iesim, ametiti si somnorosi din Republic. Republic ne-a fost recomandat drept cel mai trendy club din Salzburg. Noi am fost cu totul dezamagiti. Pentru 10 euro, intri intr-o chestie care arata exact ca un camin cultural. Nu are absolut nici o decoratiune interioara, jocul de lumini pe peretii negri este inexistent, iar de lasere si de alte device-uri care creeaza acea atmosfera delicioasa de disco salzburghezii n-au auzit. Poate ca tocmai asta este trend-ul: minimalist si straight, mein Freund. Auf Wiedersehen, Republic! (Chiar nu stiu deloc germana, dar mi se pare kühl – sic! – sa scriu asa.)

O ceata laptoasa s-a lasat peste Salzach, raul verde care desparte colinele pe care este asezat Salzburgul in Capuzinerberg si Mönchsberg. Desi zorii vor miji foarte curand, batranul oras este inca foarte animat de viata de noapte. Majoritatea celor pe care-i intalnim in drumul spre hotel sunt tineri foarte veseli si binedispusi – fie beti, fie high, fie, probabil, si una, si alta. Insa ei reprezinta, poate, doar o extensie a salzburghezilor pe care-i vezi in timpul zilei. Oameni sanatosi, dintr-o bucata, inconjurati de o molipsitoare aura de seninatate (si de buna stare).

Am ajuns la Salzburg cu totul intamplator, insotind echipa Bon Appetit!, castigatoarea locului trei al competitiei Red Bull Flugtag – niste tineri nebuni care au zburat cu un carnat cale de 9 metri pe deasupra Dambovitei. Salzburgul are un farmec aparte, greu de surprins in aceste pagini. Poate Brasovul, Sibiul sau Sighisoara sa aiba ceva din atmosfera de burg medieval atat de pregnanta in orasul lui Mozart. O asezare in care cu greu am putut distinge o cladire moderna, pentru ca cele mai „futuriste“ inaltari din lemn si din piatra urmeaza standardul secolului al XVII-lea, iar cele mai multe sunt parca rupte direct din Evul Mediu, cand aici, intr-un laborator secret, celebrul alchimist Paracelsus cauta Elixirul de Viata Lunga.

Iconografia Salzburgului este dominata de doua figuri. Prima este aceea a Marelui Compozitor, care zambeste suveran de pe etichetele a milioane de cutii cu praline, de pe firmele a zeci de taverne, carciumi si restaurante, din tablouri, de pe cartile postale si de pe multe, multe altele. A doua este imaginea celor doi tauri rosii care isi izbesc capetele cu putere, adica a Red Bull. Asta pentru ca binecunoscutul energizant s-a nascut in Salzburg si tot aici se afla singura fabrica din lume care il produce. Iar Red Bull a patruns definitiv in vietile austriecilor prin echipa de hochei The Red Bulls Salzburg, prin Muzeul Hangar-7 cu echipa de piloti-acrobati The Flying Bulls, prin localuri si eventuri dedicate.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase