Home » Maratoanele Descopera » Vikingii marii cuceritori » Povestea fascinantă a lui Leif Erikson, vikingul care a descoperit America cu 500 de ani înaintea lui Columb

Povestea fascinantă a lui Leif Erikson, vikingul care a descoperit America cu 500 de ani înaintea lui Columb

Publicat: 21.07.2017
Povestea vikingului care a trăit în secolul al X-lea şi al XI-lea (970 - 1020) este una cu adevărat impresionantă. Înfăptuirea celei mai importante realizări a vikingilor (şi probabil a întregii Europe) a avut la bază atât contextul istoric favorabil, cât şi o familie care abundă de personalităţi cel puţin interesante.

Mai precis, exploratorul scandinav a ajuns pe continentul american în secolul al XI-lea în regiunile Newfoundland şi Labrador, stabilind primele aşezări într-o regiune cunoscută sub numele de Vinland, relatează Mental Floss.

La origini, Leif era norvegian, deşi a fost născut în Islanda. Acest fapt are de-a face cu familia lui. A fost fiul lui Erik cel Roşu, un alt explorator viking care a descoperit Groenlanda, dar doar după ce a fost alungat din Islanda pentru trei ani, pentru că a omorât câţiva oameni deoarece credea că tatăl acestora a furat câteva boabe magice de la el. Tatăl lui Erik şi bunicul lui Leif, Thorvlad Asvaldsson, a fost alungat din Norvegia pentru omucidere. Astfel a ajuns în Islanda. Leif, spre norocul lui, nu a fost alungat de nicăieri. Din fericire pentru el, nu a moştenit genele care să determine comunitatea să-l alunge, dar a moştenit spiritul de explorator.

Ce nu a mai moştenit de la tatăl său este antipatia faţă de creştinism, acesta aderând la noua religie. Mama sa însă, Thjóðhild, a aderat la creştinism, construind şi „Biserica lui Thjóðhild”.

De asemenea, fratele său mai mic, Thorvald, a explorat ulterior continentul american, dar a fost omorât de nativi într-o luptă. Se crede că este primul european care a murit şi a fost îngropat pe continentul american, ceea ce este totuşi o distincţie, pe lângă locul câştigat în Valhalla.

Leif, alături de familia sa, poate fi considerat un fel de nobil, acesta fiind şi un consultant pentru Olaf Tryggvason, regele norvegian, cunoscut pentru răspândirea creştinismului în Scandinavia. Cel mai probabil, de aici a luat şi „microbul” pentru creştinism.

Expediţia în America de Nord

Lansarea expediţiei a avut la bază, conform multor surse, poveştile lui Bjiarni, a cărui navă a ajuns în apropierea continentului nord-american sau cel puţin a mers în acea direcţie.

Iniţial, în expediţie trebuia să-l însoţească şi tatăl său, dar acesta a căzut de pe cal în drum spre barcă. Deşi era considerat un semn rău, acesta nu l-a oprit pe Leif să pornească în călătorie, chiar fără tatăl său.

Astfel, a străbătut Atlanticul şi a stat în Vinland pentru o iarnă şi s-a întors în siguranţă în Groenlanda odată cu venirea primăverii. La întoarcere, şi-a câştigat renumele de Leif cel Norocos.

Unde/ce este Vinland?

Nimeni nu ştie cu exactitate unde este Vinland. Unii consideră că este o regiune de lângă Cape Cod, iar alţii susţin că este la nord de Newfoundland. Alţii consideră că numele de Vinland se aplică unei regiuni vaste, nu doar un singur loc, probabil un alt nume pentru tărâmul nou descoperit. Ceea ce se cunoaşte din punct de vedere arheologic este aşezarea la nord de Newfoundland şi de la Golful St. Lawrence din Canada. Deşi Cape Cod nu are aceleaşi dovezi arheologice ca aceste regiuni, există o credinţă persistentă că acesta este situl Vinland. Există chiar şi un monument în Provincetown care este atribuit fratelui său mai mic, Thorvald.

Ziua lui Leif, zi (aproape) naţională în Statele Unite

Pe 9 octombrie se sărbătoreşte ziua lui Leif. Totuşi, nu are de-a face numai cu Leif, ci şi cu imigraţia norvegienilor din anul 1825 în Statele Unite care marchează începutul emigrării sistematice a scandinavilor pe continentul american. Sărbătoarea a fost pentru prima dată recunoscută în Wisconsin în 1930, devenind recunoscută naţional în 1964.

În ceea ce priveşte comemorarea lui Leif Erikson, sărbătoarea nu se ridică nici pe departe la nivelul celei lui Cristofor Columb, care are toate elemente unei sărbători – parade şi zi liberă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cine a descoperit, de fapt, America?

Cristofor Columb nu a fost cel care a descoperit America. Iată 11 lucruri pe care le-am învăţat în timpul şcolii, dar care nu sunt în totalitate adevărate

În urmă cu peste un mileniu, adevăratul Ragnar Lodbrok conducea o bătălie legendară care avea să-i asigure un loc în istorie

Bogăţia uriaşă pe care vikingii o deţineau pe o mică insulă din Marea Baltică. Întreaga Suedie era mult mai săracă

Thjóðhildr
Thjóðhildr
Thjóðhildr
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase