Home » Cultură » EPIC Cine este Gala Galaction? TOP 5

EPIC Cine este Gala Galaction? TOP 5

EPIC Cine este Gala Galaction? TOP 5
Publicat: 29.04.2016
Astăzi ar fi fost ziua lui Gala Galaction. 1879-1961. Nimeni nu-i perfect. Asta ştim, dar ce ne mai poate spune viaţa lui, dusă până la 82 de ani? Iubire, prietenie, preoţie, oportunism.

1. Are o piaţetă în Ierusalim cu numele lui. De ce? A tradus Sfânta Scriptură, a făcut pelerinaje repetate şi a pledat pentru o bună înţelegere între creştini şi evrei.

2. A rămas repetent, din prietenie. De ce? Pentru prietenul lui Tudor Arghezi. Ca să fie împreună colegi de clasă. Au rămas prieteni 60 de ani.

3. A renunţat la călugărie, din dragoste. După primul an de studenţie, pelerinajul la mănăstirile din Moldova îi dă idei statornic monahale. Abandonează Facultatea de Litere şi se înscrie la Teologie. Dar, la Agapia, o cunoaşte pe ”surioara Zoe”. Zoe, cu 11 ani mai tânără decât el, îl răpeşte vieţii monahale. Licenţa în Teologie la 30 de ani. Preot la 43 de ani. Căsnicie, nu sihăstrie.

4. După 1947, compromisul. Trece la comunism. Devine vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Naţională.

5. A ţinut un jurnal vreme de 57 de ani. Jurnalul care consemnează evenimentele şi trăirile din viaţa preotului scriitor în perioada 1898-1955 este considerat a fi cea mai amplă scriere memorialistică din literatura română.

Sursa: Mediafax
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase