Home » D:News » Somnul si tinerea de minte

Somnul si tinerea de minte

Somnul si tinerea de minte
Publicat: 22.02.2008
Un pui de somn de doar sase minute poate contribui la imbunatatirea performantelor la testele de memorie, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii germani, publicat in New Scientist si preluat de BBC

Somnul "ultra-scurt" poate imbunatati procesarea memoriei in creier, spun cercetatorii de la Universitatea din Dusseldorf, autorii acestui studiu.
Studiul demonstreaza pentru prima data ca perioadele foarte scurte de somn pot contribui la imbunatatirea memoriei.
Mai multe studii anterioare au analizat relatia dintre memorie si somn, subliniind importanta ciclului natural veghe-somn al organismului.
Cercetatorii germani au dorit sa afle cat de scurt poate fi un pui de somn care sa aiba o influenta benefica asupra memoriei.
La studiu au participat mai multi studenti care au fost rugati sa memoreze un set de cuvinte, dupa care au primit o ora de pauza inainte de a efectua un test de memorie. In timpul acelei pauze, o parte dintre studenti au dormit pentru aproximativ sase minute, in timp ce ceilalti au ramas treji. In mod remarcabil, studentii care au tras un pui de somn au avut rezultate mai bune la test.
Unele teorii sugereaza ca procesarea memoriei are loc in perioada de somn profund, o faza care, in mod normal, incepe la minim 20 de minute de la adormire.
Totusi, cercetatorii germani spun ca este posibil ca momentul adormirii sa declanseze un proces in creier care continua indiferent de cat de mult sta treaza persoana. "Dupa parerea noastra, este pentru prima data cand un episod de somn ultra-scurt contribuie la imbunatatirea memoriei", spun cercetatorii.

Sursa: MEDIAFAX

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase