Home » D:News » Misterul calculatorului din Antikythera a fost dezlegat

Misterul calculatorului din Antikythera a fost dezlegat

Misterul calculatorului din Antikythera a fost dezlegat
Publicat: 31.07.2008
Enigmaticul calculator antic, descoperit in regiunea Antikythera din Grecia, la inceputul secolului XX, si-a dezvaluit secretele in fata oamenilor de stiinta dupa aproape un secol de cercetari. Acesta nu este altceva decat un mecanism complex, folosit pentru a calcula data Jocurilor Olimpice, se arata intr-un studiu publicat in revista Nature.

Mecanismul Antikythera, asa cum a fost numit, a fost descoperit in anul 1901 de catre un pescar grec, iar de atunci a continuat sa uimeasca oamenii de stiinta din intreaga lume. Asa cum se banuia, calculatorul antic era folosit pentru a calcula cu precizie anumite cicluri astronomice dar, spre supriza cercetatorilor, acesta putea determina si datele la care aveau loc Olimpiadele din vechea Grecie.

„Jocurile Olimpice aveau o insemnatate deosebita in lumea antica, asa ca nu este ceva iesit in comun ca elenii sa fi inventat un mecanism care sa le arata datele desfasurarii evenimentelor sportive. Am fost, insa, luati prin suprindere de functia sofisticatului instrument”, declara Tony Freeth, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.

Calculatorul din Antikythera este cu atat mai important pentru lumea stiintifica cu cat demonstreaza un avans tehnologic al grecilor antici cu mult mai mare decat se anticipase pana in prezent. In fapt, rotile dintate si cilindrii de bronze prezenti in mecanismul antic aveau sa fie „inventate” in Europa de abia in urma cu un mileniu.

Sursa: BBC
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase