Home » D:News » Chiar putem prezice vremea pe baza durerilor de la încheieturi?

Chiar putem prezice vremea pe baza durerilor de la încheieturi?

Chiar putem prezice vremea pe baza durerilor de la încheieturi?
Publicat: 17.10.2013
Deşi considerată multă vreme o credinţă populară lipsită de temei, ideea că schimbările vremii sunt presimţite de unii oameni datorită senzaţiilor pe care le au la nivelul articulaţiilor este confirmată de un mare număr de observaţii, iar medicii spun că, într-adevăr, unele au o sensibilitate deosebită, care depinde de tipul afecţiunii articulare de care suferă.

Unele persoane resimt, la apropierea unei schimbări a vremii, dureri la nivelul unei fracturi deja vindecate.

Altele suferă de artrită şi au crize dureroase înaintea apariţiei unui fenomen meteo violent, de genul unei furtuni.

Ideea că anumite condiţii meteo ar agrava durerea fizică este dezbătută de milenii, fiind menţionată în scrierile unor autori antici.
Oamenii de ştiinţă moderni au obţinut însă rezultate neconcludente atunci când  au încercat să studieze ştiinţific fenomenul, ceea ce i-a făcut pe mulţi să respingă ideea că există o conenxiune şi să conchidă că e vorba numai despre o senzaţie subiectivă sau o închipuire a pacienţilor.

Totuşi, există şi studii care au identificat corelaţii între temperatură, umiditate şi presiune atmosferică, pe de o patte, şi înrăutăţirea durerii produse de artrită reumatoidă şi osteoartrită, ca şi a durerilor de cap, de dinţi, a durerilor la nivelul unor cicatrice, a durerilor produse de fibrlomialgie, de nevralgia de trigemen, de gută şi durerea membrului-fantomă.

Cercetătorii nu înţeleg toate mecanismele implicate în durerea asociată cu condiţiile meteo, dar o teorie larg acceptată spune că scăderea presiunii atmosferice care precede frecvent izbucnirea unei furtuni modifică presiunea în interiorul articulaţiilor. Aceste îmbinări dintre oase, menţinute priun ligamente şi tendoane, sunt înconjurate, protector, de formaţiuni de forma unor pungi, în care se află lichid şi mici cantităţi de gaze. La scăderea presiunii atmosferice, aceste săculeţe se umflă, ca urmare a expansiunii gazelor, apăsând asupra nervilor şi altor ţesuturi din jur. Aceasta ar putea fi cauza senzaţiilor neplăcute resimţite de unii oameni la nivelul încheieturilor.

Nu toţi cei ce suferă de artrită au asemenea dureri asociate cu condiţiiile meteo; fenomenul este întâlnit mai des la cei la care există acumulări anormale de lichid într-o articulaţie şi în jurul ei, proces însoţit adesea de inflamaţie, explică Patience White, reumatolog în cadrul Universităţii George Washington, din SUA.

Sursa: FOXNews /  Foto: Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase