Home » D:News » Polul frigului: care este cea mai scăzută temperatură măsurată vreodată pe Pământ?

Polul frigului: care este cea mai scăzută temperatură măsurată vreodată pe Pământ?

Publicat: 10.12.2013
Unde a fost înregistrată această temperatură, e destul de uşor de ghicit - în Antarctica, desigur. Folosind o tehnologie avansată de măsurare prin satelit, cercetătorii de la National Snow and Ice Data Center din Boulder, SUA, au obţinut cea mai scăzută valoare, înregistrată până în prezent, a unei temperaturi existente în mod natural pe Terra.

Minus 93,2 grade Celsius au fost înregistrate în câteva zone restrânse, mici depresiuni situate de-a lungul unei creste de gheaţă dintre Dome Argus şi Dome Fuji, două culmi muntoase aflate în estul Platoului Antarctic.

Harta temperaturilor antarctice a fost creată utilizând date de la satelitul Landsat 8 şi date înregistrate timp de 32 de ani de către instrumentele MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) amplasate pe sateliţii Terra şi Aqua ai NASA şi instrumente de pe alţi câţiva sateliţi. Rezultatele au fost prezentate la întrunirea anuală a American Geophysical Union, de către Ted Scambos, cercetătorul care a condus acest studiu.

Oamenii de ştiinţă au studiat temperaturile înregistrate de sateliţi, ale căror instrumente măsoară radiaţia termică emisă de suprafaţa Pământului. Cea mai scăzută temperatură s-a dovedit a fi cea înregistrată la data de 10 august 2010 (în timpul iernii din emisfera sudică)

Temperaturile în aceste depresiuni antarctice pot scădea atât de mult datorită unei combinaţii de factori, cred cercetătorii. 

Unul dintre ar fi existenţa unui cer senin deasupra vârfurilor muntoase; atunci aerul se răceşte, deoarece căldura se poate disipa în sus fără oprelişti. Pe măsură ce aerul se răceşte, el devine mai dens şi coboară de-a lungul versanţilor, până când ajunge întruna dintre aceste depresiuni, unde rămâne captiv. Rămas acolo timp de mai multe zile, continuă să radieze căldură, devenind tot mai rece, până când ajunge la temperaturile-record înregistrate de sateliţi.

Interesant e faptul că temperaturile cele mai scăzute din aceste depresiuni difereau doar cu un grad-două, ceea ce sugerează că ar exista o limită inferioară, dincolo de care temperatura nu mai poate să scadă.

Totuşi, această temperatură extremă nu va intra în Cartea Recordurilor, deoarece Organizaţia Meteorologică Internaţională acceptă numai valorile măsurate în apropierea suprafeţei terestre, cu ajutorul termometrelor.

Recordul precedent era deţinut tot de un loc din Antarctica; la Staţiunea de Cercetări Vostok, temperatura măsurată în iulie 1983 a fost de minus 89,2 grade Celsius.

Sursa: Live Science / Credit harta: Ted Scambos, National Snow and Ice Data Center

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase