Home » D:News » Lucrul esenţial pe care trebuie să-l faci pentru a stimula intelectul unui bebeluş. Descoperirea importantă a cercetătorilor

Lucrul esenţial pe care trebuie să-l faci pentru a stimula intelectul unui bebeluş. Descoperirea importantă a cercetătorilor

Lucrul esenţial pe care trebuie să-l faci pentru a stimula intelectul unui bebeluş. Descoperirea importantă a cercetătorilor
Publicat: 15.02.2014
Conversaţiile ca de la adult la adult cu bebeluşii, folosind o sintaxă şi un vocabular complexe, stimulează dezvoltarea creierului acestora şi le asigură o capacitate de învăţare mai bună de-a lungul vieţii, au constatat psihologii americani, informează AFP.

Într-o primă fază, desigur, vocea ascuţită şi tonul mai cântat atrag atenţia bebeluşului, dar pentru ca acesta să înceapă să înveţe şi să cunoască lumea din jur este preferabil să i se vorbească folosind un ton normal şi vocabularul specific adulţilor.

Nu este vorba doar despre formarea vocabularului, este important, de asemenea, ca acest vocabular să fie de calitate. Vocabularul părinţilor trebuie să fie bogat şi complex„, a explicat Erika Hoff, psiholog la Universitatea Florida Atlantic, la conferinţa anuală a Societăţii americane pentru progresul ştiinţei (AAAS), de la Chicago.

Acest tip de conversaţie cu bebeluşii este atât de important încât copiii proveniţi din mediile unde discuţiile cu aceştia sunt mai puţin elaborate obţin rezultate şcolare mai slabe.

Totodată, aceste diferenţe sunt vizibile la nivelul structurilor cerebrale ale copiilor, potrivit lui Kimberly Noble, neurolog şi pediatru la Universitatea Columbia din New York.

În acest sens, Kimberly Noble şi colegii săi au comparat creierele copiilor defavorizaţi cu creierele copiilor ai căror părinţi aveau studii superioare şi un nivel de viaţă ridicat.

Cercetătorii au descoperit inegalităţi între sistemele cognitive care coordonează relaţionarea socială şi memoria, însă diferenţele cele mai evidente aveau în vedere regiunea creierului care condiţionează dezvoltarea limbajului.

Pe măsură ce cresc, copiii proveniţi din medii favorizate folosesc mai mult aceste regiuni ale creierului„, a spus Kimberly Noble.

Anne Fernald, psiholog la Universitatea Stanford, a expus în cadrul conferinţei rezultatele unui studiu efectuat pe un grup de copii hispanofoni, proveniţi din medii defavorizate.

Înregistrând conversaţiile pe care copiii le aud pe parcursul zilei, Anne Fernald şi-a dat seama că, de fapt, copiii mici nu aveau parte decât de un număr redus de conversaţii marginale între părinţii lor. Psihologul american a afirmat că, în cazul copiilor, adevăratul proces de învăţare decurge din cuvintele care le sunt adresate direct.

Sursa: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase