Home » D:News » Cu ce populaţii sunt înrudiţi românii. Concluzia surprinzătoare oferită de prima hartă genetică interactivă a lumii

Cu ce populaţii sunt înrudiţi românii. Concluzia surprinzătoare oferită de prima hartă genetică interactivă a lumii

Publicat: 17.02.2014
Cercetătorii de la Universitatea Oxford şi de la UCL au publicat prima hartă interactivă detaliată, care arată amestecul genetic al populaţiilor în trecut.

La studiu au participat 95 de populaţii din întreaga lume, fiind analizat ADN-ul a 1.490 de oameni.

„ADN-ul ne poate spune poveşti şi ne dezvăluie detalii din trecutul nostru”, a declarat Simon Myers, de la Universitatea Oxford.

Unele din rezultatele acestui studiu genetic au fost total neaşteptate. Spre exemplu, populaţia Tu, din China, s-a amestecat cu europenii (probabil cu grecii) în jurul anului 1200 e.n., datorită negoţului care avea loc între aceste populaţii, pe Drumul Mătăsii.

Iar populaţia Hazara, din Pakistan, este descendenta războinicilor mongoli.

Folosind mostre de ADN din întreaga lume, cercetătorii au putut să facă o hartă foarte corectă, care atestă legăturile genetice în perioada 886-1194 e.n.

În aceasta epocă, amestectul populaţiilor a fost influenţat şi de negoţul cu sclavi din Arabia, dar şi de comerţ, în special de Drumul Mătăsii, care lega Asia de Europa.

În privinţa românilor, în această peroadă ei erau amestecaţi cu lituanieni, finlandezi, basci, greci, egipteni, sirieni, iordanieni, ciprioţi şi italieni.

Informaţiile obţinute de cercetători sunt utile şi în domeniul sănătăţii publice. Unele populaţii au un risc mai mare de a face anumite boli, iar unele mutaţii genetice determină reacţii diferite la tratament.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.

AICI puteti consulta harta interactivă.

Sursa: UCL News
 

Vă mai recomandăm şi: Grav bolnav, Regele Mihai se RETRAGE din viaţa publică. FOTO

                                NASA testeaza noul său mecanism de foraj pentru „detectarea vieţii” în deşertul Atacama

                                Locul în care femeile au mai mulţi soţi. Aici, poliandria este văzută drept o măsură de controlare a natalităţii – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase