Home » D:News » Un prim succes contra epidemiei din Orientul Mijlociu: au fost descoperiţi anticorpi umani eficienţi împotriva coronavirusului MERS

Un prim succes contra epidemiei din Orientul Mijlociu: au fost descoperiţi anticorpi umani eficienţi împotriva coronavirusului MERS

Un prim succes contra epidemiei din Orientul Mijlociu: au fost descoperiţi anticorpi umani eficienţi împotriva coronavirusului MERS
Publicat: 30.04.2014
Cercetătorii americani au identificat anticorpi umani eficienţi împotriva coronavirusului MERS (Sindrom respirator din Orientul Mijlociu), deschizând astfel calea spre tratamente potenţiale contra acestei maladii infecţioase, care este adeseori mortală, informează AFP.

Niciun vaccin nu există deocamdată contra MERS, o infecţie acută a căilor respiratorii cu o rată de mortalitate care depăşeşte 40%. MERS a apărut în Arabia Saudită în septembrie 2012 şi a cauzat de atunci moartea a peste 100 de persoane, cunoscând o accelerare consistentă în ultimele săptămâni şi făcând 39 de victime weekendul trecut.

Anticorpii izolaţi de cercetătorii de la Institutul anticancer Dana-Farber din Boston neutralizează o parte cheie a virusului care îi permite acestuia să se ataşeze de receptori pentru a infecta celulele umane, au explicat autorii acestui studiu care va apărea joi în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Virusologii americani au descoperit acei anticorpi într-o „bancă” ce conţine 27 de miliarde de anticorpi umani conservaţi în laboratorul Dana-Farber, unul dintre cele mai importante din lume.

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar capabile să recunoască virusurile şi bacteriile străine din organism. Unii dintre ei sunt capabili să neutralizeze agenţi patogeni specifici şi să îi împiedice pe aceştia să infecteze celulele umane.

Cercetătorii americani au găsit şapte anticorpi care sunt specific capabili să blocheze MERS. Ei au selecţionat unul dintre ei, considerat cel mai promiţător, pentru cercetări suplimentare şi care a fost produs în cantităţi suficiente pentru a începe să fie testat pe primate şi pe şoareci.

Aceşti anticorpi vor oferi mai ales posibilitatea de a proteja personalul medical care îi îngrijeşte pe bolnavii plasaţi în carantină.

Tratamentul va fi administrat prin injectare şi ar trebui să permită o protecţie contra MERS timp de circa trei săptămâni.

Totuşi, cercetările medicale au înregistrat întârzieri, din cauza dificultăţii de a dezvolta un model animal adecvat pentru MERS.

Originea coronavirusului MERS rămâne învăluită în mister. El a fost găsit în dromaderi şi lilieci, însă virusologii nu ştiu deocamdată cum se transmite la oameni. MERS seamănă foarte mult cu Sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS), care a făcut sute de morţi în China, în 2002 şi în 2003.

Aceste cercetări despre anticorpi au fost finanţate de Defense Advanced Research Projects Agency, o agenţie de cercetări ştiinţifice a Pentagonului şi de National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite.

Surse: Mediafax, Dana Farber

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase