Home » D:News » Patru linguriţe de ulei de măsline pe zi: ce efect remarcabil are acest aliment, chiar în cantităţi mici?

Patru linguriţe de ulei de măsline pe zi: ce efect remarcabil are acest aliment, chiar în cantităţi mici?

Patru linguriţe de ulei de măsline pe zi: ce efect remarcabil are acest aliment, chiar în cantităţi mici?
Publicat: 23.11.2014
Consumul regulat de ulei de măsline aduce beneficii importante pentru sănătate, doar patru linguriţe pe zi fiind îndeajuns pentru a scădea semnificativ riscul de infarct în doar şase săptămâni, potrivit unui studiu citat de dailymail.co.uk.

Noi teste dezvoltate de savanţi au arătat că includerea în mod regulat a uleiului de măsline în alimentaţia zilnică a îmbunătăţit simţitor o serie de indicatori chimici legaţi de boli ale arterelor coronare.

Un studiu condus de Universitatea din Glasgow a confirmat beneficiile pentru sănătate ale unui ingredient-cheie al dietei mediteraneene, mai ales în cazul celor care nu consumă în mod obişnuit ulei de măsline.

În cadrul cercetării, savanţii au adăugat doar 20 de mililitri de ulei de măsline, cam patru linguriţe, zilnic, la dieta unor adulţi sănătoşi, ceea ce reprezintă cantitatea dintr-o salată sau cam cât consumă o persoană la o masă.

O serie de indicatori pentru riscul bolilor de inimă, măsuraţi în urina eliminată, s-au îmbunătăţit în numai şase săptămâni, după consumul în mod regulat al uleiului de măsline, potrivit raportului publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Cercetătorii de la Universităţile din Glasgow şi Lisabona, alături de compania privată germană Mosaiques Diagnostics, au investigat efectul uleiului de măsline asupra sănătăţii inimii pe un grup de 69 de bărbaţi şi femei, care nu consumau în mod normal acest produs.

Voluntarii au fost împărţiţi în două grupe şi li s-a cerut să consume 20 de mililitri de ulei de măsline, fie bogat, fie sărac în compuşi fenolici, pe o perioadă de şase săptămâni.

Compuşii fenolici apar în mod natural în plante, inclusiv în măsline, şi sunt consideraţi responsabili de efectele benefice ale uleiului de măsline.

Cercetătorii au efectuat analize ale urinei, căutând o serie de peptide, substanţe produse în urma descompunerii proteinelor, identificate deja ca biomarkeri ai unor boli precum cele coronariene.

O nouă tehnică de analizare permite detectarea unor niveluri foarte mici şi a variaţiilor de nivel ale anumitor proteine, primele semne ale instalării bolii, înainte de apariţia simptomelor.

Studiul a arătat că ambele grupuri de voluntari au prezentat îmbunătăţiri semnificative privind riscul de instalare a bolilor arteriale coronariene.

Uleiul de măsline conţine grăsimi omega-6, o formă de grăsimi polinesaturate sănătoase, care blochează răspunsul organismului la inflamaţii în cazul unor afecţiuni cronice cum ar fi bolile de inimă şi artrita. De asemenea, ajută la scăderea tensiunii şi la menţinerea unui echilibru al colesterolului.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase