Home » D:News » Când au început animalele să vadă în culori? O descoperire în premieră elucidează misterul

Când au început animalele să vadă în culori? O descoperire în premieră elucidează misterul

Când au început animalele să vadă în culori? O descoperire în premieră elucidează misterul
Publicat: 31.12.2014
Pentru prima dată, au fost descoperite fosile ale unor celule retiniene cu conuri şi bastonaşe, asemănătoare celor care contribuie la vederea colorată în cazul omului.

Descoperirea arată că asemenea structuri există de cel puţin 300 de milioane de ani; ele au fost descoperite la fosilele unui peşte străvechi, denumit Acanthodes bridgei. 

Peştele, cu lumginea de cca. 10 cm, este cel mai recent strămoş comun cunoscut al peştilor “cu maxilare” (gnatostomi), atât osoşi, cât şi cartilaginoşi. 

Pentru prima dată, cercetătorii au descoperit celule cu conuri şi bastonaşe, fosilizate – o descoperire remarcabilă, căci de obicei aceste structuri ale retinei nu se păstrează, fiind vorba despre ţesuturi moi, care se descompun rapid.

Cercetătorii au mai descoperit granule similare celor de eumelanină, un pigment care, la peştii moderni, absoarbe lumina şi este implicat în simţul văzului. 

Pe baza acestor descoperiri, paleontologii au ajuns la concluzia că aceşti peşti, care trăiau în ape puţin adânci, ar fi putut vedea lumea în culori, – o însuşire foarte preţioasă, deoarece i-ar fi ajutat să repereze rapid prădătorii, de exemplu.

Cercetătorii şi-au descris descoperirile în jurnalul Nature Communications.

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase